ORGANICZNY CUKIER KOKOSOWY - PRAWDZIWY SMAK KOKOSA
Cukier kokosowy jest produkowany z kwiatów palmy kokosowej. Sok może być zbierany z palmy przez około 5 lat. Aby uniknąć skażenia, sok jest najpierw filtrowany, a następnie, ogrzewany i zagęszczany według starej receptury do momentu uzyskania gęstego syropu. Potem syrop jest ochładzany i krystalizowany.
Cukier kokosowy posiada niski indeks glikemiczny. Według Instytutu Badawczego Żywności i Żywienia Republiki Filipin indeks glikemiczny cukru kokosowego wynosi 35, czyli zaliczany jest do produktów o niskim IG i może być stosowany przez diabetyków. Dla porównania indeks białego cukru to 68.
W odniesieniu do białego cukru, cukier kokosowy dostarcza wiele substancji odżywczych. Cukier kokosowy jest idealną alternatywą dla syropu z agawy, stewii i tradycyjnego cukru do słodzenia ciepłych napojów i deserów. Cukier kokosowy ma lekko karmelowy posmak, dlatego świetnie sprawdza się jako aromatyczny dodatek do kawy i deserów. Można go stosować zarówno na ciepło, jak i na zimno. Sprawdzi się jako składnik ciast i ciasteczek, drinków i koktajli oraz słodkich sosów. W wypiekach stosuje się go tyle samo co białego cukru, ponieważ wykazują równy poziom słodkości. Cukier kokosowy pasuje do dań pikantnych oraz słodko-kwaśnych o azjatyckim charakterze.
Skład: 100% Organiczny Cukier Kokosowy
Składniki z rolnictwa ekologicznego
Wartość odżywcza produktu w 100g
wartość energetyczna ..............1569 KJ / 383 Kcal
tłuszcz................................................................1.5g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone………….... 1g
węglowodany..............………………………...... 83g
w tym cukry .............................................. .….. 83g
błonnik.....................………………………........... 9g
białko...............................……………............. 1.7g
sól................................................................ ... 0.4g