OPIS:
Ksylitol to substancja, która naturalnie, występuje w owocach włóknistych, kolbach kukurydzy oraz w drzewach liściastych, np. w brzozie. W naturalnej formie ksylitol występuje też w organizmie człowieka oraz zwierząt, jako produkt uboczny procesu przemiany glukozy.
Oferowany przez nas ksylitol pozyskiwany jest z BRZOZY.
Ksylitol ma o 40 % mniejszą kaloryczność i o 75 % mniej węglowodanów od sacharozy. Jest absorbowany i powoli przetwarzany w organizmie z minimalnym udziałem insuliny, dzięki czemu posiada indeks glikemiczny ponad 14-krotnie niższy od powszechnie spożywanego cukru buraczanego.
Ksylitol z wyglądu i smaku przypomina zwykły cukier.
STOSOWANIE:
Ksylitol należy stosować, jako zamiennik zwykłego cukru w odpowiadającej temu ilości.
Można stosować do pieczenia i gotowania, zamiast tradycyjnego cukru oraz do słodzenia herbaty oraz kawy.
Przechowywać w suchym miejscu, w szczelnie zamkniętych opakowaniach.Zaleca się stosować do 15 g ksylitolu dziennie (ok.3 łyżeczki).
INFORMACJE DODATKOWE:
Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.
Na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające: gluten, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne.
Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.