CSM PIERNIK KASZTELAŃSKI
MIESZANKA NA CIASTO
Pojemność: 25kg (worek)
Mieszanka renomowanej firmy CSM Polska.
Piernik Kasztelański przeznaczony jest do produkcji różnego rodzaju wyrobów piernikowych- pierników przekładanych, babek i krajanki. Wypieki cechują się charakterystycznym, pełnym piernikowym smakiem i zapachem oraz wilgotnawym miękiszem. Pozwala również na stosowanie własnych innowacji recepturowych.
Kraj pochodzenia: Polska
Data przydatności: 20.06.2020
Skład: Cukier, mąka pszenna, skrobia pszenna, maltodekstryna, laktoza, środki spulchniające, przyprawy, sól, aromat identyczny z naturalnym.
Proponowane receptury na:
1) Piernik przekładanych
- mieszanka 1 kg
- jaja 350 gram
- Olej 300 gram
- Marmolada wieloowocowa – 200 gram
- woda 50-100 gram
2) Piernik z bakaliami
- mieszanka 1 kg
- jaja 450 gram
- Olej 400 gram
- woda 50 gram
- bakalie 750 gram
3) Babka
- mieszanka 1 kg
- jaja 450 gram
- Olej 400 gram
- woda 200 gram
Ubijanie:
babka: 3 - 5 minut, średnie obroty
Piernik przekładany, piernik z bakaliami: 3 minuty, średnie obroty
Wypiek:
BABKA
Po napełnieniu forem nacinamy powierzchnię ciasta nożem lub skrobką zwilżonymi olejem roślinnym. Nacięcia można wykonać po 15 - 20 min. od rozpoczęcia wypieku. Temperatura 170 - 180°C, "luft" otworzyć po ok. 15 min. lub po nacięciu.
Czas wypieku:
45 - 50 min. babka (dla naważki ciasta ok. 400g)
50 - 55 min. piernik z bakaliami (dla naważki ciasta ok. 500g)
PIERNIK PRZEKŁADANY
Wypiekać w temp. 170 - 180°C.
Czas wypieku dla blachy o wymiarach 40x60 cm ok. 55 minut.
Po wypieczeniu przeciąć na dwie lub trzy części, przełożyć marmoladą i kremem, pokryć polewą czekoladową.