Costa d'Oro Grezzo Oliwa niefiltrowana 1L
Il Grezzo to oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia, która nie poddana filtracji posiada niezwykłe bogactwo polifenoli, naturalnych przeciwutleniaczy. Jak prosto z olejarni zachowuje świeżość świeżo tłoczonych oliwek, przenosząc na stół tradycję. Produkowana wyłącznie ze 100% włoskich oliwek.
Costa d'Oro jest ekspertem całego procesu, który składa się z 3 etapów:
- Natychmiastowe zgniatanie - aby uzyskać wysokiej jakości oliwę, podstawowe znaczenie ma wyekstrahowanie oliwy z wyselekcjonowanych oliwek jak najszybciej po ich przybyciu do młyna. Costa d'Oro preferuje prasowanie ciągłe, aby uzyskać bardziej jednolitą pastę i zminimalizować narażenie na działanie tlenu.
- Delikatne mieszanie - w tej fazie pasta oliwna jest ciągle mieszana, aby ułatwić łączenie się kropelek oleju. Costa d'Oro wybiera obróbkę w niskich temperaturach, trwającą około 40 minut. Unikając temperatur wyższych niż 27°C i dłuższych czasów, zachowuje nienaruszony profil organoleptyczny i bogactwo polifenoli każdej ze swoich oliw.
- Naturalna dekantacja - czyli odstawienie oliwy na kilka dni przed butelkowaniem. W tym okresie fragmenty surowca naturalnie osadzają się na dnie, gwarantując czystość produktu na powierzchni. Dekantacja odbywa się w kontrolowanej temperaturze, aby zachować właściwości organoleptyczne i sensoryczne oliwy.
Średnie wartości odżywcze w 100g:
- Wartość energetyczna: 3367kJ/819kcal
- Tłuszcz: 91g (w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 14g)
- Węglowodany: 0g (w tym cukry: 0g)
- Białko: 0g
- Sól: 0g
- Witamina E: 20mg
Wyprodukowano we Włoszech