Cordyceps jest grzybem naturalnie rosnącym na Wyżynie Tybetańskiej. Tamtejsi mieszkańcy od lat wykorzystują go do celów leczniczych. Jego cena to ok. 20 tys dolarów za kilogram, dlatego do celów przemysłowych uprawia się go w laboratorium. Kupując nasz zestaw do samodzielnej uprawy masz niepowtarzalną szansę pozyskania własnych owocników w domowej uprawie. Będzie to wspaniałe doświadczenie dla Ciebie i Twoich bliskich, szczególnie dzieci, połączone z pozyskaniem świeżego cennego suplementu diety.
Kupujesz: litrowy słoik PET wypełniony 200 gramami autoklawowanej przenicy przerośniętej grzybnią Cordyceps wysianą w warunkach jałowych i wolną od patogenów. Słoik stanowi swego rodzaju minilaboratorium a oddychanie grzybni jest zapewnione przez wklejony w pokrywę specjalny filtr laboratoryjny uniemożliwiający dostanie się do środka bakterii i zarodników innych grzybów. Zestaw zawiera szczegółową instrukcję hodowli i pozyskiwania owocników. Pewność plonowania 100% przy postępowaniu zgodnie z instrukcją hodowli.
Cordyceps w Polsce znany jest po nazwą maczużnik chiński, natomiast jego łacińska nazwa to Cordyceps Sinensis. Jeśli zaczynasz interesować się tym produktem to warto znać również jego japońską nazwę – Tochukas, jak i chińską Dong Chong Xia Cao, albowiem najczęściej wykorzystywany jest w tych dwóch krajach. Cordyceps to jeden z grzybów należących do rodziny Cordycipitaceae. Znaleźć można je wyłącznie w naturalnych warunkach – górskie terenu Nepalu oraz Tybetu, położone na wysokości od 3000 do 5000 m n.p.m. Maczużnik chiński jest odporny na zimno. Warto mieć świadomość, że cena tego naturalnie rosnącego produktu jest wysoka, albowiem występuje on w ograniczonej ilości i ciężko dostępnym terenie. Niemniej jednak według naukowców zaliczać powinniśmy go do „superfood”. Maczużnik chiński dużą popularnością poza Chinami i Japonią zaczął cieszyć się niedawno, albowiem dopiero w ostatnich ladach badacze odkryli pozytywny wpływ tego grzyba na układ krwionośny, nerwowy, odpornościowy oraz oddechowy.
Cordyceps od setek lat znany i wykorzystywany jest w medycynie chińskiej, gdzie nazywa się go „darem bogów”, „talizmanem” lub „cudownym lekiem”. Podaje się, że jako pierwsi odkryli go himalajscy pasterze, którzy opiekowali się jakami na Płaskowyżu Tybetańskim. Ich zdaniem stado po spożyciu tego grzyba miało lepszą kondycję i było bardziej żywotne. Miało to miejsce około VI wieku n.e. W innych źródłach znaleźć można informację, że grzyb ten znany jest w medycynie od kilku tysięcy lat. Ówcześnie stosowany był jako preparat wspierający leczenie chorób nerek, wątroby, serca i płuc. Przede wszystkim przygotowywano z niego napar, który przywracał wigor oraz siły. Naturalnie nie każdy miał przywilej, aby spożywać Cordyceps, ponieważ nie można go było pozyskać na skalę hurtową i z jego właściwości korzystał dwór cesarski oraz arystokracja, ponieważ tylko ich było stać na zakup tego produktu. Od lat używa się go w celu przeciwdziałania demencji, starzeniu się organizmu, a także do poprawy kondycji fizycznej.
Właściwości Cerdycepsu
Maczużnikiem chińskim powinien zaciekawić się każdy, kto pragnie zdrowo się odżywiać i dbać o swoją witalność, gdyż jest to grzyb, który pozytywnie wpłynie na zdrowie większośći z nas. Dwoma najważniejszymi składnikami Cordycepsu jest adenozyna oraz kordycepina, czyli aktywne substancje, jakich zawartość świadczy o jakości hodowli grzyba. Naukowy wyróżnili również kolejne, niemniej ważne składniki, a mianowicie cyklosporyny oraz nukleozydy. Są to składniki wzmacniające odporność, przyspieszające leczenie przeziębień oraz wykazujące działające przeciwzapalnie. Poza nimi maczużnik zawiera również wysokie stężenia witamin (A, B, C, E), składników mineralnych (potas, żelazo, magnez, cynk, selen), sterole, polisacharydy, kwas kordycepinowy oraz aminokwasy zwierzęce. Cordyceps jest grzybem cechujących się działaniem regulującym układ immunologiczny. Ponadto jest to produkt przeciwbakteryjny i przeciwzapalny. Pozytywny wpływ ma zarówno na system odpornościowy, jak i na pracę układu sercowo-naczyniowego.
Jego największą zaletą jest fakt, że ma on zdolność do regulacji funkcjonowania układu odpornościowego. Dzięki zwiększeniu produkcji oraz aktywności leukocytów podwyższa obniżoną odporność. Poza tym działa przeciwbakteryjnie - szczególnie na paciorkowce, pneumokoki, a nawet na gronkowce złociste. Kolejnym możliwym atutem tego grzyba jest uważane przez niektórych naukowców działanie antynowotworowe. W opublikowanych w 2010 roku badaniach wykazano, iż może on wspierać zatrzymanie rozprzestrzeniania się komórek nowotworowych – ich wzrost oraz podziały. Ponadto pacjentom, którzy regularnie stosowali tego grzyba (jako wsparcie w kuracji) poprawił się stan zdrowia, guzy się zmniejszyły, a ilość leukocytów utrzymała się w normie. Cordyceps to odpowiedni preparat dla osób, które chciałyby rozpocząć terapię profilaktyczną, bądź wesprzeć zmagania w walce z cukrzycą. Powodem tego jest fakt, że grzyb ten reguluje poziom glukozy we krwi. Poleca się go niemal wszystkim diabetykom. Badania naukowe pokazują, iż produkt ten może być stosowany przez osoby, które borykają się z astmą, a także przewlekłym zapaleniem oskrzeli – wspomaga on zatrzymywanie wydzielania się śluzu oraz wspiera podwyższenie absorpcji tlenu w oskrzelach. Cordyceps w swoją dietę włączyć mogą osoby, które mają podwyższony „zły” cholesterol (LDL), ponieważ może on stanowić wsparcie w kuracji obniżającej jego poziom i jednocześnie może przyczynić się do podwyższenia poziomu „dobrego” cholesterolu (HDL) we krwi. Następną zaletą stosowania tego grzyba jest wzmocnienie produkcji estrogenu, co skutkuje pozytywnym wpływem na wsparcie w leczeniu osteoporozy u kobiet przechodzących menopauzę. Substancje, które znajdziemy w tym produkcie doskonale zadziałają na osoby, które mają problemy z popędem seksualnym. Mówi się, że jest on „himalajską viagrą”, ponieważ ma zdolność do zwiększenia libida zarówno u kobiet, jak i mężczyzn. Zwiększa on poziom testosteronu, poprawia jakość spermy, a także pomaga w kuracji przy leczeniu impotencji. Grzybem tym zainteresować powinny się również osoby, które pragną wesprzeć swoją płodność. Maczużnik chiński sprawdzi się jako preparat wspomagający proces gojenia się ran, albowiem dzięki niemu zaobserwujemy szybsze ich zrastanie. Grzybem tym często interesują się sportowcy, dla których jest on preparatem regenerującym mięśnie, zwiększającym energię i wytrzymałość. Poza wszystkimi powyższymi zastosowaniami warto włączyć go do swojej diety również wtedy, kiedy chcemy znormalizować produkcję hormonów sterydowych (np. testosteronu), pragniemy poprawić krążenie i dotlenić komórki, a także wtedy gdy chcemy wesprzeć pracę układu oddechowego (zmniejszenie produkcji śluzu, zwiększenie wydolności płuc oraz absorpcji tlenu). Z racji tak szerokiego zastosowania produkt ten odpowiedni będzie praktycznie dla większości z nas, jeśli nie dolega Ci żadna z powyższych chorób to wiedz, że jego stosowanie poleca się również osobom, które mają obniżoną ilość białych krwinek, zmagają się z zaburzeniami funkcji nadnerczy i chcą wesprzeć tradycyjną kurację. Bez wątpienia grzyby Cordyceps sprawdzą się w codziennej diecie osób pracujących w ciężkich warunkach, osób starszych chcących spowolnić procesy starzenia, dla osób zmagających się z przewlekłym zmęczeniem oraz sportowców, chcących zregenerować się po wysiłku. Można śmiało stwierdzić, iż grzyb Cordyceps może znaleźć swoje zastosowanie również w kosmetyce. Wiele kobiet stosuje go jako produkt, który pomaga im zatrzymać młodość. Korzystnie wpływa na skórę, poprawia wchłanianie tlenu oraz zwiększa odporność na zmęczenie.
Zapraszamy do odwiedzania naszych aukcji gdzie stopniowo będziemy wprowadzać nowe gatunki grzybów w dobrych cenach a co najważniejsze żywych, dających szansę na plon.