Coptis
Coptis chinensis
Producent: Nanga
Forma: kłącze cięte
Pojemność: 50 g
Kraj pochodzenia: Chiny
Skład: Kłącze coptisu 100%.
Stosowanie: Odwar 1-2 łyżeczki kłączy gotować w szklance wody przez 10 minut. Spożywać 2-3 razy dziennie po szklance odwaru.
Zdrowie: Prawidłowa odporność, Prawidłowy cholesterol, Prawidłowy cukier, Stres, napięcie, Zdrowie skóry, Trawienie, Przeciwutleniacze, antyoksydanty.
Smak: gorzki.
Przeciwwskazania: Nie należy stosować w okresie ciąży i laktacji.
Coptis (Coptis sinensis) – nazywany w Polsce cynowodem lub złotnicą, jest to niewielka roślina o cienkich kłączach, pierzastych liściach oraz drobnych, pięciopłatkowych kwiatach. Występuje w klimacie chłodnym i umiarkowanym w Azji i Ameryce Północnej. Głównym surowcem stosowanym w fitoterapii jest kłącze coptisu. Najważniejsze substancje aktywne w nim zawarte to: berberyna, palmityna oraz jatrorrhizyna. W Tradycyjnej Medycynie Chińskiej uważany jest za tzw. „złoty środek”, wspierający różnorodne funkcje w organizmie. Roślina ta wpływa na wzrost ogólnej witalności i poprawę samopoczucia. Jednak co najważniejsze, Coptis sinensis wspiera reakcje biochemiczne zachodzące w organizmie, przyczynia się do lepszego trawienia i gospodarowania składnikami odżywczymi. Produkt skierowany jest przede wszystkim do osób pragnących wesprzeć swoją gospodarkę cholesterolową oraz wspomóc organizm w utrzymaniu odpowiedniego poziomu cukru we krwi.
Właściwości prozdrowotne:
- Pomaga utrzymać korzystny poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi.
- Wspiera prawidłową gospodarkę węglowodanową.
- Wzmacnia mechanizmy obronne organizmu.
- Działa relaksująco na ciało i umysł.