Drożdże gorzelnicze Coobra 8
Coobra 8 to specjalna mieszanka drożdży gorzelnianych, pożywki dla drożdży, witamin i mikroelementów przeznaczona do szybkiej fermentacji zacierów cukrowych. Główną cechą tych drożdży jest duża wydajność, w krótkim czasie można uzyskać zacier o mocy 18% z 8kg cukru !!!
Instrukcja:
Rozpuścić 8 kg cukru w 21l ciepłej wody, po ostudzeniu do około 30°C dodajemy zawartość torebki i solidnie mieszamy 1 minutę. Czas fermentacji: 5 dni z 8kg cukru.
Uwaga:
Przy fermentacji w balonie nie stosujemy korka, wystarczy zabezpieczyć wyjście gazą. W przypadku pojemnika fermentacyjnego nie dociskamy pokrywy. Fermentacja przebiega burzliwie a nadmiar CO2 musi mieć ujście. Z tego samego powodu naczynie powinno zapewniać odpowiednią ilość wolnego miejsca. Fermentację 25L nastawu powinniśmy przeprowadzić w pojemniku minimum 30L.