Compendium Ferculorum Książka kucharska Stanisława Czernieckiego z 1682 roku
(red.) Jarosław Dumanowski, Rafał Jankowski
stron: 240
format: 220x305
oprawa: miękka
DUŻY CZYTELNY FORMAT. WSPÓŁCZESNA CZCIONKA. TEKST UWSPÓŁCZEŚNIONY. BOGATO ILUSTROWANA STYLOWYMI REPRODUKCJAMI.
Gotowanie może być sztuką, kucharz może być artystą, tak jak był nim Stanisław Czerniecki na dworze Lubomirskich w Wiśniczu. Zbiór jego przepisów wydany w 1682 r. pod tytułem Compendium Ferculorum uważany jest za pierwszą polską książkę kucharską. To zaskakujące dzieło traktuje nie tylko o procedurach, w wyniku których powstanie jadalna potrawa. To książka o tym, jak pobudzać smak i wyobraźnię, jak zaskakiwać biesiadników, czarować ich wyglądem i sposobem wydania potraw.
Publikacja poprzedzona obszernym wstępem tłumaczącym zawiłości języka i kuchni sarmackiej
SPIS TREŚCI:
Paweł Jaskanis, Na przystawkę do lektury 5
Stanisław Lubomirski, ,,COMPENDIUM FERCULORUM”. Słowo wstępne 7
Jarosław Dumanowski, „COMPENDIUM FERCULORUM” Stanisława Czernieckiego 13
Monumenta Poloniae Culinaria 13
Stanisław Czerniecki i Panowie na Wiśniczu 24
Dzieło Czernieckiego 50
Stanisław Czerniecki, COMPENDIUM FERCULORUM ALBO ZEBRANIE POTRAW 91
Memoryjał generalny albo ogólna pamięć przygotowania na bankiet 95
Rozdział I w którym się zamyka sto sposobów gotowania potraw mięsnych i z swoim additamentem 103
Additament albo przystawka 124
Sekret pierwszy kuchmistrzowski 130
Rozdział II Gotowania sta potraw rybnych 133
Sekret drugi kuchmistrzowski 152
Additament do potraw rybnych 152
Rozdział III Gotowania sta potraw mlecznych, pasztetów, tortów i ciast 157
Additament 177
Sekret trzeci 179
Słownik 182
Reprinty 207
Indeks 229
Spis ilustracji 233