Colyfine Spirulina Chlorella - 100 kapsułek
- Dawkowanie: 2 kapsułki dziennie
- Opakowanie: 100 kaps.
- Główne działanie: Układ odpornościowy
- Dla wegetarian: Nie
- Dla wegan: Nie
- Kraj pochodzenia: Polska
Colyfine Spirulina Chlorella - 100 kaps.
Połączenie Spiruliny i Chlorelli to synergia działania. Poprzez synergię rozumiemy takie działania, iż jedna substancja daje coś, druga również, ale razem dają więcej niż brane osobno. To tak jakby ktoś wytwarzał jedną jednostkę czegoś, drugi drugą jednostkę, ale pracując razem nie wytworzą dwóch jednostek lecz trzy. To jest synergia działania.
Zawartość 1 kapsułki:
- Spirulina 60 % białka 300 mg
- Chlorella 60 % białka 300 mg
Dawkowanie: 2 kapsułki dziennie podczas posiłku.
Spirulina posiada bardzo bogaty skład odżywczy. Oprócz białka (stanowiącego do 70% suchej masy), zawierającego wszystkie osiem aminokwasów egzogennych i dwanaście endogennych, w aldze znajdują się lipidy (m.in. kwas gamma-linolenowy), węglowodany, witaminy, makro- i mikroelementy. Arthrospira jest również źródłem wielu barwników: chlorofilu, karotenoidów (m.in. beta-karotenu i zeaksantyny), oraz fikocyjaniny która w największym stopniu odpowiedzialna jest za właściwości antyoksydacyjne i przeciwzapalne A. platensis. Fikocyjanina jest również inhibitorem lipazy trzustkowej (dzięki czemu redukuje podwyższony poziom triglicerydów) oraz obniża stężenie cukru we krwi po spożytym posiłku. Natomiast C-fikocyjanina wykazuje działanie przeciwnowotworowe.
Właściwości Spiruliny:
- wzmacnia układ odpornościowy,
- wykazuje działanie przeciwalergiczne (jedno z badań wykazało, po stosowaniu Spiruliny, stalą i znaczącą poprawę w odczuwaniu objawów alergicznego nieżytu nosa),
- wykazuje właściwości antyoksydacyjne (neutralizuje szkodliwe działanie wolnych rodników) i przeciwzapalne,
- wykazuje właściwości przeciwwirusowe (m.in. wobec herpeswirusa typu 1 (HSV-1), wirusa odry, wirusa Świnki czy wirusa wirusa grypy A (FLUAV),
- wykazuje działanie antybakteryjne (m.in. wobec bakterii należących do rodza ju gronkowców),
- zmniejsza poziom triglicerydów ifrakcji LDL cholesterolu (czyli „złego" cholesterolu) oraz podnosi poziom frakcji HDL (czyli „dobrego cholesterolu),
- poprawia funkcje jelit i proces trawienia, stymulując naturalną florę bakteryjną jelit,
- reguluje ciśnienie krwi,
- obniża poziom glukozy we krwi,
- oczyszcza organizm,
- może zmniejszać ryzyko wystąpienia nowotworu
Chlorella jest niebiesko-zieloną algą lub mikroalgą zawierającą olbrzymią ilość mikroskładników. Zawiera pełną gamę witamin, minerałów, kwasów tłuszczowych, aminokwasów, odtruwającego chlorofilu i dużej ilości ważnych fito składników. "Rozłupane ścianki komórek" oznaczają, że produkt odznacza się łatwą absorpcją składników z chlorelli przez układ pokarmowy.
Chlorella posiada następujące właściwości prozdrowotne:
- oczyszcza organizm z metali ciężkich oraz odtruwa po chemioterapii,
- wspiera system odpornościowy,
- wspiera utratę wagi oraz redukcję tkanki tłuszczowej,
- pomaga obniżyć poziom cholesterolu i trójglicerydów.