COLON C 200 g
Termin ważności: 31.01.2020
WYSOKA DAWKA BŁONNIKA
zdrowie jelit
Składniki suplementu diety:
- regulują rytm wypróżnień (babka jajowata)
- pomagają kontrolować wagę (cykoria)
- korzystnie wpływają na pracę jelit (babka jajowata, cykoria)
- zawiera bakterie kwasu mlekowego Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium lactis
Łupina nasienna babki jajowatej (Plantago ovata) jest źródłem błonnika pokarmowego. Jest to włókno roślinne, które posiada zdolność pęcznienia w przewodzie pokarmowym. Babka jajowata korzystnie wpływa na pracę jelit i ułatwia wypróżnianie, a ponadto łupina babki jajowatej pomaga kontrolować stężenie cholesterolu we krwi.
Natomiast cykoria wspiera odchudzanie, zdrowie jelit i kontrolę wagi oraz ułatwia zachowanie prawidłowego stężenia cukru we krwi.
Lactobacillus acidophilus i Bifidobacterium lactis – to podwójnie powlekane bakterie kwasu mlekowego, które są naturalnym elementem flory bakteryjnej naszego organizmu. Technologia podwójnego powlekania Lab2Pro wielokrotnie zwiększa przeżywalność bakterii.
Zaparcie – jak z nim walczyć?
Zaparcie to zaburzenie przewodu pokarmowego, wskutek którego dochodzi do coraz rzadszych wypróżnień. Norma w tym przypadku jest płynna – może wynosić od trzech defekacji dziennie do trzech tygodniowo, wszystko zależy od indywidualnego przypadku. Problem tak naprawdę zaczyna się wtedy, gdy zaparciom towarzyszą: bóle przy oddawaniu stolca, krwawienie, utrata masy ciała, bóle brzucha i osłabienie. Wtedy może to być symptom poważnej choroby i konieczna jest wizyta w gabinecie lekarskim.
Przyczyn zaparć może być kilka:
- mogą być one spowodowane chorobą (na przykład cukrzycą, mocznicą, toczniem) lub przyjmowanymi lekami (na przykład przeciwdepresyjnymi);
- ich podłoże może być psychogenne, co oznacza, że wiążą się z takimi czynnikami, jak pośpiech, skrępowanie, wstyd (dorośli najczęściej odczuwają to podczas urlopu, dzieci – w nowym otoczeniu, przedszkolu czy szkole). Wstrzymywanie oddawania stolca może prowadzić do tak zwanych zaparć nawykowych;
- przyczyną zaparć może być także zespół jelita drażliwego;
- są też przyczyny czynnościowe, spowodowane na przykład niewłaściwą dietą, spożywaniem żywności wysoko przetworzonej.
Kto jest najczęściej narażony na tę dolegliwość?
- osoby po 65. roku życia
- osoby prowadzące siedzący tryb życia
- kobiety w ciąży i karmiące piersią
- pacjenci przechodzący chemioterapię
- osoby często podróżujące, zmieniające otoczenie
- wielbiciele „śmieciowego” jedzenia
Długotrwałe zaparcia mogą mieć wiele nieprzyjemnych konsekwencji dla naszego zdrowia:
- wskutek zalegania resztek pokarmowych w jelitach tworzą się złogi, które mogą powodować stany zapalne;
- mogą się wykształcić żylaki odbytu, czyli hemoroidy;
- pojawia się również ryzyko powstania szczelin odbytu – bolesnych pęknięć błony śluzowej odbytu;
- możemy mieć złe samopoczucie (bóle głowy, zmęczenie);
- pojawiają się wzdęcia.
Składniki:
łupina nasienna babki jajowatej (Plantago ovata), inulina z cykorii (Cichorium intybus), podwójnie powlekane bakterie z rodzaju Lactobacillus acidophilus i Bifidobacterium lactis.
Sposób użycia:
2 razy dziennie po 1 czubatej łyżeczce (5 g) przed posiłkami rano i wieczorem. Zmieszać z 1/2 szklanki płynu (wody lub soku) i wypić. Popić dodatkową porcją płynu. Łączna ilość przyjętego płynu na 5 g suplementu diety Colonu C nie powinna być mniejsza niż 250 ml.
Zalecana porcja dzienna (10 g) zawiera:
- Łupina nasienna babki jajowatej (Plantago ovata) - 6,175 g
- Inulina z cykorii (Cichorium intybus) - 3,48 g
- Suma bakterii kwasu mlekowego (1:1): Lactobacillus acidophilus Bifidobacterium lactis
Nie należy przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia. Suplement diety nie może być stosowany jako substytut (zamiennik) zróżnicowanej diety. Dla utrzymania prawidłowego stanu zdrowia ważne jest stosowanie zbilansowanej i zróżnicowanej diety oraz prowadzenie zdrowego trybu życia. Colon C przeznaczony dla dorosłych i dzieci powyżej 12-go roku życia.
Producent: Orkla Care S.A., ul. Polna 21, 05-250 Radzymin