Historia firmy Colman's zaczyna się w 1814 roku, kiedy Jeremiah Colman stworzył musztardę z białej i brązowej gorczycy; tak powstała charakterystyczna słono ::i:: ostra musztarda angielska, która podbiła cały świat. Na początku był to jedynie proszek do własnej produkcji. Obecnie produkowana przez Unilever, niekoniecznie w Anglii ;-)
-------
Colman's na Wyspach to Kamis w Polsce, znany, lubiany, nie zawsze jednak polecany. Kamis należy obecnie do McCornick, chyba największego na świecie producenta sosów (w tym musztard), Colman's do międzynarodowego koncernu Unilever. Produkują masowo, czasami smacznie, często dodają dużo dodatków do żywności, żeby towary dłużej mogły być w obiegu i cenowo były akceptowalne dla większości konsumentów.
Sos jabłkowy to tak naprawdę krem owocowy na bazie jabłek z odmiany Bramley, bardzo popularnej na wyspach. Anglicy są "specyficzni" jeśli chodzi o poczucie smaku, sosy jabłkowe dodaje się do pieczonej wieprzowiny, kiełbasek, do zup i ewentualnie do ciast. My oczywiście możemy być awangardowi i dodać ten słodki sos do jogurtu czy na poranną bułkę, jak dodajemy dżemy i konfitury owocowe...
PS. Coraz bardziej tęsknię za sosami angielskiej marki Stokes...
Składniki: Jabłko z odmiany Bramley (69%), cukier, syrop glukozowo-fruktozowy, woda, modyfikowana skrobia kukurydziana, kwas (kwas cytrynowy), substancja konserwująca (sorbinian potasu).