Colatura
Colatura di Alici di Cetara: tradycyjny bursztynowy płyn znany na całym świecie
Szlachetny potomek Garuma, który był używany przez starożytnych Rzymian jako uniwersalna przyprawa, Colatura di Alici jest jedną ze specjalności cetarskiej sztuki kulinarnej, a nasza jest przygotowywana z taką samą pasją jak z przeszłości, według starożytnych nakazów tradycja Wybrzeża Amalfi.
Jej początki giną w czasie, ale mówi się, że tradycyjna Colatura di Alici, jak nadal ją doceniamy, narodziła się z wprawnych rąk cystersów z Amalfi.
Niepowtarzalny smak i cierpliwy proces produkcji sprawiły, że stała się symbolem pracowitości całych pokoleń, które z ojca na syna przekazywały sztukę solenia, a tym samym filtrowania intensywnego płynu smakowego, będącego wynikiem umiejętnego doprawiania i tłoczenia solone sardele.
Nasza Anchovy Colatura jest zdrowa, lekkostrawna i bogata w witaminę A i może być spożywana razem z kilkoma świeżymi aromatami, takimi jak: pietruszka, czosnek, chili i dobra oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia, naturalnie zmieszana w tej chwili do dressingu linguine lub spaghetti al dente.
Tradycja głosi, że Colatura di Alici była używana w Cetarze tylko do przyprawiania dań rybnych w Wigilię. Dziś, dzięki Delfino Battista, który produkuje go z pasją i kompetencją, można go wykorzystać nie tylko do przygotowania słynnego dania spaghetti z sosem anchois, ale także jako przyprawę do doprawiania, zamiast soli, różnych potraw, które codziennie spotykamy na naszych stołach.
Colatura Delfino Battista jest produkowana i butelkowana w różnych formatach i specjalnych opakowaniach, a z Wybrzeża Amalfi jest wysyłana na cały świat.
Towar oryginalnie zapakowany może mieć porysowane opakowanie