Ethiopia Yirgacheffe uznawana jest za najlepszą z kaw pochodzących z Etiopii. Odmiana ta uprawiana jest w okolicach miasta Yirgacheffe, gdzie panują idealne warunki glebowe do uprawy kawowca. Plantacje tej rośliny znajdują się na wysokości 1800-21000 metrów nad poziomem morza, a większość prac jest tam wykonywana ręcznie. Obróbka na mokro ma za zadanie pielęgnacje jej unikatowych właściwości.
Jak przystało na kawę z ziem afrykańskich także i ta posiada mocno wyczuwalny armat owoców cytrusowych. Słodki intensywny smak stopniowo uwalnia nuty owocowe: brzoskwiń, winogron i moreli. Bardziej wytrawne podniebienia będą w stanie wyczuć także ton cynamonu i goździków.
Mocno kwaskowa, ale niegorzka zachwyca delikatną konsystencją. Jej złożona głębia i charakterystyczny posmak, jaki zostawia na podniebieniu sprawiają, że nie można przejść wobec niej obojętnie.