Coffeelab Kolumbia Luis Marcelino Papayo 200g
Na wstępie chcemy Ci bardzo podziękować za zainteresowanie naszą ofertą.
Jeśli zawsze kupujesz produkty oryginalne, pochodzące z legalnych źródeł to dobrze trafiłeś bo mamy dla Ciebie świetną ofertę.
Coffeelab Kolumbia Luis Marcelino Papayo 200g
- Producent: Coffeelab
- EAN: 5904915781816
- Opakowanie: 200g
- Pochodzenie: Kolumbia
- Rodzaj kawy: Ziarnista
- Obróbka: Natural Anaerobic
- Stopień palenia ziaren: Jasny
- Profil Sensoryczny: Syrop malinowy, rum, gujawa
- Przeznaczenie: Drip (Metody alternatywne)
Kawa ziarnista jakości speciality pochodząca z Kolumbii, wypalana w warszawskiej palarni Coffeelab. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku jest gęsta i słodka, jak syrop malinowy z nutami rumu i egzotyczną gujawą.
Kraj pochodzenia kawy: Kolumbia
Region: Acevedo, Hulia
Metoda obróbki: Natural Anaerobic
Odmiana: Papayo
Kolumbia Luis Marcelino Papaya to kolejny rarytas, który spłynął do nas z dobrze Wam znanej produkcji Aroma Nativo.
Ale po kolei… kawa trafiła do nas z regionu Huila, Acavedo, z południowo-zachodniej części kraju, a sygnowana jest przez samego Luisa Marcelino – założyciela Aroma Nativo. W nasze ręce trafiło 70 kg zielonego ziarna, czyli de facto calutki zbiór tego pysznego nano-lotu. Bo i owszem, napar z tego wychodzi przepyszny.
W smaku jest gęsta i słodka, jak syrop malinowy z nutami rumu i egzotyczną gujawą. Kawka iście piracka! W tym miejscu nie sposób nie wspomnieć o musującej kwasowości, podczas pierwszych testów ładnie określoną mianem: „oranżadkowej.”
Co ciekawe, przez plantatorów z południa tego regionu odmiana tej kawy jest powszechnie nazywana Papayo, ze względu na swój kształt przypominający papaję. Inni plantatorzy nazywają ją również Ombligon (Ombligo to po hiszpańsku pępek), czyli… wiśnia z pępkiem. Jednak analiza genetyczna pokazała zgoła inną perspektywę – w rzeczywistości jest to mutacja dzikiej etiopskiej odmiany Landrance.