CMC czyli klej cukrowy spożywczy (karboksymetyloceluloza sodu E466)
To ziarnisty proszek o barwie białej lub jasnożółtej bez smaku i zapachu. CMC jest rozpuszczalny w ciepłej i zimnej wodzie oraz roztworach cukru.
Funkcja technologiczna:
Zagęstnik, stabilizator, emulgator, substancja wypełniająca.
Zastosowanie kleju spożywczego CMC:
Wykorzystuje się go do klejenia elementów podczas modelowania figurek. Dodaje się go do masy cukrowej lub robi się z niego klej cukrowy. Wykorzystuje się go do robienia lukru plastycznego, bezglutenowego pieczywa, lodów, sosów sałatkowych itp.
Jak zrobić klej spożywczy?
1 płaska łyżeczka CMC dodać do 30 ml przegotowanej letniej wody i wymieszać. Następnie odstawić roztwór na 2 godziny i gotowe.
Produkt może zawierać: gluten, gorczycę, orzechy, orzechy ziemne, seler, sezam, soję dwutlenek siarki
Przechowywać w suchym i zacienionym miejscu.
Kraj pochodzenia: Chiny
Najlepiej spożyć przed końcem: 24.05.2024