Cissus quadrangularis
Producent: Nanga
Forma: pędy i korzenie mielone
Pojemność: 100g
Kraj pochodzenia: Indie
Skład: Cissus quadrangularis – pędy i korzenie mielone 100%
Zdrowie: Zdrowe stawy, Mocne kości
Zastosowanie: zabiegi kojące bóle mięśni i stawów, remedium na obolałe mięśnie i stawy
Zalecany sposób użycia: 1 łyżka surowca na szklankę wody. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez kilka minut. Stosować zewnętrznie do okładów na kości i stawy.
Przeciwwskazania: do użytku zewnętrznego
Cissus quadrangularis to roślinka pnąca o charakterystycznych pędach, od których wzięła się jej nazwa łacińska. Pochodzi z Afryki i Azji. Jest jeszcze mało popularna w Polsce, więc nie zdążyła dorobić się u nas nazwy zwyczajowej.
Cissus od wielu lat zajmuje ważne miejsce w systemach medycznych Dalekiego Wschodu i Afryki. Jego pędy i korzenie stosowane były przez mieszkańców Tajlandii, Indii, Sri Lanki i Bangladeszu, a także krajów arabskich i afrykańskich głównie po to, żeby wspomóc zrastanie się złamanych kości i gojenie się skręconych czy zwichniętych stawów. Cissus polecany był ponadto osobom o „kruchych kościach”, czyli cierpiącym na osteoporozę, w celu wzmocnienia kości. Miał także niwelować bóle w układzie ruchu i ogólnie zwiększać jego sprawność.
Tradycyjnie cissus stosowany był wewnętrznie i zewnętrznie. Spożywany był w formie herbaty lub w postaci sproszkowanej. Z jego świeżych pędów wyciskano soki. Sporządzano także pasty do wcierania w miejscu złamania, zwichnięcia lub bólu.
W Polsce cissus zalecany jest wyłącznie do użytku zewnętrznego.