CIECIERZYCA (PUSZKA) BIO 400 g - LA BIO IDEA
LA BIO IDEA (makarony, strączkowe, inne)
SKŁADNIKI
ciecierzyca* (60%), woda, sól (*certyfikowany składnik ekologiczny)
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
Warość energetyczna: 459 kJ / 109 kcal;
Tłuszcz: 0,50 g;
w tym kwasy tłuszczowe nasycone:
Węglowodany: 15,2 g;
w tym cukry:
Białko: 7,40 g;
Sól:
ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu
- Produkt nie zawiera: glutenu
- Cechy dodatkowe: wegetariańskie
- Certyfikat: Ekologiczny
Ciecierzyca jest rośliną strączkową o super właściwościach zdrowotnych. Określana również jest cieciorką bądź grochem włoskim. Konserwowa idealnie nadaje się do bezpośredniego podania do zjedzenia. Popularna i kojarzona głównie z dietą wegańską lub wegetariańską. Podobnie jak inne rośliny strączkowe, ciecierzyca jest bardzo bogatym źródłem białka: w 100 g cieciorki znajduje się ok. 9 g wspomnianego składnika. Cieciorka to cenne źródło błonnika pokarmowego, nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin A,C,E,B, składników mineralnych oraz antyoksydantów. Kucharze dodają ją jako składnik gulaszu, kotletów warzywnych, zupy, pasty czy też dodatek do sałatek. Obniża ciśnienie krwi i poziom złego cholesterolu. Zalecana w miesiącach zimowych ponieważ podnosi odporność organizmu.