Ciecierzyca Bezglutenowa Bio 1000g
Denver Food
Ekologiczna ciecierzyca marki Denver Food
Bez glutenu nawet w śladowych ilościach.
Skład: ziarno ciecierzycy* 100% *produkt rolnictwa ekologicznego Ciecierzyca, zwana też grochem włoskim lub cieciorką, jest bardzo popularna w krajach śródziemnomorskich. Jej nasiona są twarde, spoiste i podobne do orzecha laskowego. Wyrabia się z niej mąkę używaną do przyrządzania pakory (popularna przekąska w Indiach: kawałki warzyw maczane w cieście właśnie z mąki z ciecierzycy i usmażone w głębokim tłuszczu). Potrawom z ciecierzycy od zawsze przypisywano działanie wzmacniające odporność organizmu, a także poprawiające stan włosów i skóry.
Ekologiczna ciecierzyca zawiera dużo białka - jest chętnie stosowana przez wegetarian w daniach bezmięsnych jako źródło białka.
Ekologiczna ciecierzyca Denver Food jest również bogata w żelazo, potas, fosfor, błonnik i większość witamin z grupy B, a jej przyjemny, delikatnie orzechowy smak sprawia, że jest uniwersalnym dodatkiem do wielu potraw.
Ekologiczną ciecierzycę marki Denver Food można dodawać do zupy warzywnej dla dzieci jako ciekawe urozmaicenie - bardzo ładnie wygląda na talerzu, nie sprawia kłopotów z żuciem. Dzieci lubią też cieciorkę w pomidorach z ziołami - ciepłe danie kolacyjne dla całej rodziny.
Ekologiczna ciecierzyca marki Denver to bardzo smaczny dodatek do sałatek, zup, dań mięsnych i ryb. Nasiona ugotowane i zmielone (utarte na miazgę) tworzą masę będącą podstawą znanego z krajów arabskich hummusu, rodzaju pasty do smarowania.
Ciecierzyca bardzo dobrze łączy się z oliwą, masłem, rozmarynem, tymiankiem, pietruszką, kolendrą, curry, kurkumą, gałką muszkatołową, cynamonem, serem twarogowym, parmezanem, boczkiem, cytryną, wszelkimi rodzajami sałat, pomidorami, awokado, cukinią, ziemniakami, ryżem, kaszami i makaronem.
Ciecierzyca ekologiczna bez glutenu marki Denver Food