EKOLOGICZNA CIECIERZYCA BEZGLUTENOWA 1 kg BIO PLANET
Naturalne ziarno ciecierzycy w ekonomicznym opakowaniu 1kg to produkt pochodzący z wyłącznie wyselekcjonowanych upraw.
Ciecierzyca znajduje szerokie zastosowanie w diecie wegetariańskiej, wegańskiej i każdej innej opartej na zasadach zdrowego odżywiania.
Jest doskonałym źródłem białka roślinnego i błonnika. Bogata w witaminę B9 - zaledwie 25 g ciecierzycy wystarczy by pokryć dzienne zapotrzebowanie organizmu na tą witaminę.
Zawiera również witaminę K i minerały: magnez, fosfor, żelazo, potas, cynk i nienasycone kwasy tłuszczowe (które odpowiadają za redukcje poziomu złego cholesterolu we krwi).
Ta bardzo wszechstronna roślina strączkowa sprawdzi się jako główne źródło białka w potrawach takich jak zupy, sałatki.
Stanowi doskonały dodatek do dań jednogarnkowych, możesz też stworzyć z niej pasty np.: hummus lub bezmięsne kotleciki znane jako falafele.
Delikatny i łagodny smak ciecierzycy sprawia że bardzo łatwo wkomponujesz ją w wiele dań.
Skład: ciecierzyca 100%
Sposób przygotowania: Ciecierzycę przepłukać pod bieżącą wodą następnie namoczyć na co najmniej 12 godzin. Gotować do miękkości w świeżej nieosolonej wodzie około 60. posolić pod koniec gotowania.
Warunki przechowywania: Produkt należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Opakowanie zawiera 1kg produktu.
Wartość odżywcza produktu w 100 g
Wartość energetyczna 1445 kJ / 343 kcal
Tłuszcz, w tym: 4,6 g
– kwasy nasycone 0,6 g
Węglowodany, w tym: 45 g
– cukry 11 g
Błonnik 17 g
Białko 22 g
Sól 0,06 g