Ciecierzyca pochodzi z zachodniej Azji i jest znana od tysięcy lat. Bywa nazywana cieciorką lub grochem włoskim. Jest bardzo popularna w krajach basenu Morza Śródziemnego i Bliskiego Wschodu. Należy do rodziny roślin bobowatych. Jest głównym składnikiem popularnej pasty zwanej hummusem. Walory ciecierzycy są wykorzystywane od wieków.
Stanowi podstawowy element kuchni wegetariańskiej, ponieważ zawiera białko, które może stanowić w tym przypadku substytut białka zwierzęcego. Jej smak perfekcyjnie łączy się ze składnikami wielu kuchni świata. Jest zdrowym dodatkiem do zup, sałatek i dań wielowarzywnych.
Produkt odznacza się naturalną wysoką zawartością błonnika, witamin z grupy B, minerałów: potasu, fosforu, magnezu i żelaza. Dostarcza witaminy E, ryboflawiny i wapnia.
STOSOWANIE
Ciecierzycę można dodawać do sałatek, zup, dań mięsnych i ryb. Dobrze smakuje z oliwą i masłem, dlatego jest używana, jako dodatek do kanapek, ziemniaków, ryżu, kasz i makaronów.
Aby ugotować ciecierzycę należy odmierzyć szklankę ziarna i zalać ją zimną wodą w garnku i odstawić, na co najmniej 8 godzin. Najlepiej to zrobić wieczorem i pozostawić ją w wodzie na całą noc. Należy wybrać większy garnek lub naczynie, gdyż pod wpływem wody ciecierzyca napęcznieje. Rano należy ją odcedzić i wypłukać w zimnej wodzie. Następnie zalać ją kolejny raz zimną wodą i rozpocząć gotowanie. Ciecierzycę gotujemy pod przykryciem ok 60 min. Podczas gotowania można ją jedynie posolić. Ciecierzyca po ugotowaniu powinna być chrupiąca, ale nie miękka. Po ugotowaniu nadaje się do dalszej obróbki.
SKŁADNIKI
Składniki: Cieciorka ziarno
Wszystkie nasze zamówienie realizujemy zgodnie ze standardem BIOSPACE ZERO WASTE.
Opracowany przez nas system umożliwia bezpieczne dostarczanie do Państwa zamówień bez użycia tworzyw sztucznych.
Jak to robimy? Do pakowania zamówień używamy wyłącznie kartonów, tektury, papieru i wytrzymałej papierowej taśmy klejącej.