Tytuł: Cięcie drzew i krzewów owocowych.
Autor: Prof. Dr hab. Augustyn Mika.
Wydawca: Państwowe Wydawnictwo Rolnicze i Leśne, Warszawa 1987, wydanie II. 233 strony, zdjęcia, rysunki i tabele w tekście, oprawa miękka, format 14,5x20,5 cm.
Stan dobry - ogólne podniszczenie i zabrudzenia okładki oraz środka – poza tym stan OK.
Opis: Bestseller wśród książek ogrodniczych. Każdy, kto ma ogród chciałby mieć w nim zdrowe i zadbane drzewa i krzewy owocowe. Aby to osiągnąć trzeba między innymi systematycznie je przycinać. Zabieg ten jest konieczny także dla obfitego owocowania. Ważne jest, aby przeprowadzić go fachowo i w odpowiednim terminie tak, aby nie zaszkodzić roślinom. Poradnik omawia różne techniki cięcia (sanitarne, odmładzające, regulujące, prześwietlające, formujące), terminy ich wykonywania, a także jakich narzędzi do tego użyć. Wszystkie rodzaje cięcia są ilustrowane kolorowymi zdjęciami i rysunkami.
Spis treści:
Przedmowa;
Wstęp;
- Budowa drzew i krzewów owocowych;
- Wpływ cięcia na tworzenie się pąków kwiatowych;
- Wpływ cięcia na zawiązywanie się owoców;
- Wpływ cięcia na wielkość plonu owoców;
- Wpływ cięcia na regularność owocowania;
- Wpływ cięcia na jakość owoców;
- Wpływ cięcia na zdrowie drzew;
- Zabiegi uzupełniające cięcie i ich działanie na drzewa: (Przyginanie pędów; Obrączkowanie; Nacinanie kory; Wyłupywanie pąków; Środki chemiczne zastępujące cieci);
- Formy koron drzew owocowych (Charakterystyk koron kolistych, owalnych i szpalerowych; Charakterystyka koron przewodnikowych i bezprzewodnikowych; Charakterystyki koron okółkowych i kombinowanych; Charakterystyka koron prawie naturalnych, swobodnych, regulowanych i sztucznych);
- Systemy cięcia drzew owocowych: (Cięcie prześwietlające; Cięcie odnawiające; Cięcie na krótkopędy; Cięcie odmładzające);
- Terminy cięcia drzew i krzewów owocowych;
- Narzędzia i urządzenia do cięcia drzew i krzewów;
- Technika cięcia;
- Organizacja i wydajność pracy przy cieciu;
- Postępowanie ze ściętymi gałęziami;
- Sposoby formowania i cięcia jabłoni i grusz w sadach towarowych: (Prowadzenie jabłoni i grusz w formie prawie naturalnej; Cięcie drzew po zakończeniu formowania; Prowadzenie jabłoni i grusz w formie szpaleru swobodnego; Prowadzenie jabłoni i grusz w formie wrzecionowej);
- Cięcie poszczególnych odmian jabłoni w okresie pełnego owocowania drzew (Cięcie jabłoni silnie rosnących odmian BANKROFT, STARKING, CLOSE i PIĘKNA z BOSKOOP; Cięcie jabłoni odmian z grupy McINTOSH; Ciecie jabłoni odmian JONATAN, IDARED i GOLDEN DELICIOUS; Cięcie mutantów krótkopędowych z grupy RED DELICIOUS i McINTOSH; Cięcie jabłoni odmian słabo rosnących WEALTHY, MELBA i JAMES GRIEVE);
- Ciecie jabłoni i grusz w sadach starych i zaniedbanych;
- Formowanie i cięcie wiśni (Prowadzenie śliw w formie prawie naturalnej; Prowadzenie śliw w formie szpaleru swobodnego; Formowanie koron owalnych do mechanicznego zbioru śliwek);
- Formowanie i ciecie wiśni (Formowanie koron kolistych do ręcznego zbioru owoców; Formowanie koron szpalerowych; Formowanie koron do mechanicznego zbioru owoców; Cięcie wiśni owocujących);
- Formowanie i ciecie czereśni (Formowanie naturalnych koron kolistych; Formowanie koron szpalerowych swobodnych; Cięcie drzew owocujących);
- Formowanie i cięcie moreli;
- Formowanie i ciecie brzoskwini;
- Cięcie orzecha włoskiego;
- Sposoby formowania i ciecia drzew owocowych spotykane za granicą (Korona luźnopiętrowa; Korona liderowa; Korona kotłowa (wazowa, pucharowa); Korona pięciokonarowa; Korona stożkowa; Korona kolumnowa; Palmeta skośna (włoska); Forma sztandarowa; Forma kratowa; Forma łukowa);
- Formowanie i ciecie drzew w ogrodach przydomowych i działkowych (Sznury pionowe; Sznury skośne; Sznury poziome; Formy U i Y; Palmeta pozioma; Świeczniki);
- Cięcie drzew przeszczepialnych;
- Cięcie drzew przemarzniętych;
- Żywe wiązania;
- Cięcie krzewów owocowych (Cięcie porzeczki czarnej; Cięcie porzeczki czarnej na plantacjach przeznaczonych do mechanicznego zbioru owoców; Cięcie porzeczki czerwonej i białej; Szpalerowa uprawa porzeczki czerwonej i białej; Cięcie agrestu; Uprawa szpalerowa maliny; Cięcie winorośli);
- Sznur pionowy;
- Sznur poziomy (GUYOTA);
- Sznur poziomy dwuramienny.