Teraz dla osób nietolerujących glutenu bądź na niego uczulonych dostępny jest również mix do wypieku murzynka.
Składniki: skrobia kukurydziana, cukier, kakao, błonnik jabłkowy pokarmowy, substancja spulchniająca: pirofosforan dwusodowy, kwaśny węglan sodu, przyprawy korzenne (cynamon, goździki)
Nutritional value per 100g / Wartość odżywcza w 100 g produktu
energy value wartość energetyczna | 1530 kJ/ 366 kcal |
tłuszcz -w tym nasycone kwasy tłuszczowe
| 0,94 g 0,6 g
|
węglowodany -w tym cukry | 84 g 28 g |
białko | 1,6 g |
błonnik | 4,8 g |
sól | 0,49 g |
Przygotować:
Mix do ciasta
70 ml wody
20 dag cukru
7 dag margaryny
3 łyżki miodu
2 jaja (lub zastępnik)
Sposób przyrządzania:
Do garnka wlać wodę, dodać margarynę, miód i cukier, wstawić na palnik i podgrzewać cały czas mieszając do uzyskania jednolitej masy. Zdjąć z ognia, ostudzić, a następnie dodać jajka i mix do ciasta. Delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do formy. Piec 40 min w piekarniku w temperaturze 180°C