TORT MIODOWY Z KAKAEM "MARLENKA"
Swój niepowtarzalny smak tort miodowy z kakaem MARLENKA® zawdzięcza staroormiańskiej recepturze. Specjalny, mleczny krem oraz naturalny miód, sprowadzany z "serca" Beskidów, nadają wypiekom niespotykaną trwałość bez użycia konserwantów. To właśnie dzięki tej recepturze oraz przez specjalne pakowanie miodownik zachowuje swą długotrwałą świeżość do 90 dni w temp. od 2 do 24°C.
Waga produktu wynosi 800 g. Rozmiar kartonu: 220 x 225 x 65 mm.
Wyrób cukierniczy z nadzieniem tłuszczowym o lekkiej konsystencji (51%)- bez konserwantów oraz barwników syntetycznych.
Pakowany w atmosferze ochronnej.
Skład:
Mleko zagęszczone słodzone (mleko, cukier, syrop glukozowy), margaryna (olej palmowy, w pełni utwardzony olej kokosowy, woda, olej rzepakowy, sól kuchenna, emulgator (mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych, lecytyna słonecznikowa), regulator kwasowości (kwasek cytrynowy), aromat, witaminy (A,D)], mąka pszenna, cukier, mieszanka jajeczna, miód 3,4%, kakao w proszku 1,6%, substancja spulchniająca (wodorowęglan sodu), naturalny aromat waniliowy, aromat (etylowanilin). Produkt może zawierać ślady orzechów włoskich i soji.
Wartość energetyczna: 1831 kJ/100g, 437 kcal/100g
Tłuszcze:25g
-w tym nasycone kwasy tłuszczowe: 14 g
Węglowodany 47 g -w tym cukry:35g
Białka: 6,1 g
Sól: 0,53 g
Historia MARLENKI
W 2003 roku Ormianin Gevorg Avetisyan, wraz z siostrą założył we Frydku-Mistku, w Republice Czeskiej firmę MIKO International sro., która zaczęła produkować „cud z miodu", czyli torty Marlenka® według staroormiańskiej rodzinnej receptury. Aromatyczne, słodkie i wilgotne ciasto otrzymało swoją piękną nazwę na cześć mamy i córki właściciela. Do produkcji miodowników zastosowano starannie wybrane, najwyższej jakości składniki, m.in. naturalny miód sprowadzany z serca Beskidów.
Dzięki temu torty Marlenka® nie zawierają konserwantów ani barwników chemicznych i jako jedyne torty w Czechach dostały najwyższą klasę jakości "A", przyznawaną przez czeskiego ministra rolnictwa. Miodownik Marlenka® jako produkt wysokiej jakości, często otrzymuje wyróżnienia na wielu konkursach w Republice Czeskiej oraz poza nią. Firma Marlenka International s.r.o. jest producentem certyfikowanym zgodnie z międzynarodowym standardem jakości żywności i bezpieczeństwa żywności IFS w najwyższej kategorii A. Marlenka® spełnia także rygorystyczne wymagania prawne dla dostawców żywności oraz zapewnia najwyższy poziom ochrony konsumenta końcowego zgodnie z międzynarodowym standardem BRC w najwyższej kategorii A. Jednocześnie dzięki swojej recepturze produkty Marlenka® bardzo długo zachowują swoją świeżość, co wyróżnia je mocno na tle konkurencji.
Torty Marlenka® stały się coraz bardziej popularne wśród konsumentów w Czechach, więc postanowiono zwiększyć obszar sprzedaży o kraje ościenne, w tym Polskę.
Aby sprostać rosnącym wymaganiom klientów, oraz zintensyfikowanej sprzedaży (obecnie do kilkudziesięciu krajów na całym świecie) w wytwórni postanowiono unowocześnić produkcję, przy jednoczesnym zachowaniu magii „domowego" wypieku. W związku z tym w 2009 roku przeniesiono działalność do nowego obiektu, na nowoczesną, wartą 170 mln koron czeskich linię produkcyjną, wdrażając jednocześnie najwyższe standardy jakości i higieny. Przy tej okazji rozszerzono produkcję o inne, ręcznie robione produkty, takie jak kulki miodowe Marlenka®.