KLASYCZNY TORT MIODOWY "MARLENKA"
Od tego tortu wszystko się zaczęło. Jest to smaczny, słodki, tworzony wg oryginalnej staroormiańskiej receptury miodownik.
Zawiera w sobie pyszną masę karmelową. Z góry posypany jest kawałkami orzechów. Ciasto u producenta jest zapakowane z ochronną atmosferą w srebrną, termozgrzewalną folię oraz dodatkowo w mocne, opisane również w j. polskim kartonowe pudełko. Dzięki recepturze oraz specjalnemu pakowaniu zachowuje świeżość do 90 dni w temperaturze w temp. od 2 do 24°C.
Waga produktu wynosi 800 g. Rozmiar kartonu: 220 x 225 x 65 mm.
Wyrób cukierniczy z nadzieniem tłuszczowym o lekkiej konsystencji (50%) - bez konserwantów oraz barwników syntetycznych.
Skład:
Mleko zagęszczone słodzone kakaowe (mleko, cukier, syrop glukozowy, kakao w proszku), margaryna [olej palmowy, w pełni utwardzony olej kokosowy, woda,olej rzepakowy, sól kuchenna, emulgator (mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych, lecytyna słonecznikowa), regulator kwasowości (kwasek cytrynowy), aromat, witaminy (A,D)j, mąka pszenna, cukier, mieszanka jajeczna, miód 4,4%, orzechy włoskie 1,2%, substancja spulchniająca (wodorowęglan sodu), naturalny aromat waniliowy, aromat (etylowanilin). Produkt może zawierać ślady soi.
Wartość energetyczna: 1761 kJ/ 100 g, 420 kcal/100 g
Tłuszcze: 23 g
-w tym nasycone kwasy tłuszczowe: 14 g
Węglowodany: 48 g
-w tym cukry: 36 g
Białka: 5,8 g
Sól: 0,55 g
Historia MARLENKI
W 2003 roku Ormianin Gevorg Avetisyan, wraz z siostrą założył we Frydku-Mistku, w Republice Czeskiej firmę MIKO International sro., która zaczęła produkować „cud z miodu", czyli torty Marlenka® według staroormiańskiej rodzinnej receptury. Aromatyczne, słodkie i wilgotne ciasto otrzymało swoją piękną nazwę na cześć mamy i córki właściciela. Do produkcji miodowników zastosowano starannie wybrane, najwyższej jakości składniki, m.in. naturalny miód sprowadzany z serca Beskidów.
Dzięki temu torty Marlenka® nie zawierają konserwantów ani barwników chemicznych i jako jedyne torty w Czechach dostały najwyższą klasę jakości "A", przyznawaną przez czeskiego ministra rolnictwa. Miodownik Marlenka® jako produkt wysokiej jakości, często otrzymuje wyróżnienia na wielu konkursach w Republice Czeskiej oraz poza nią. Firma Marlenka International s.r.o. jest producentem certyfikowanym zgodnie z międzynarodowym standardem jakości żywności i bezpieczeństwa żywności IFS w najwyższej kategorii A. Marlenka® spełnia także rygorystyczne wymagania prawne dla dostawców żywności oraz zapewnia najwyższy poziom ochrony konsumenta końcowego zgodnie z międzynarodowym standardem BRC w najwyższej kategorii A. Jednocześnie dzięki swojej recepturze produkty Marlenka® bardzo długo zachowują swoją świeżość, co wyróżnia je mocno na tle konkurencji.
Torty Marlenka® stały się coraz bardziej popularne wśród konsumentów w Czechach, więc postanowiono zwiększyć obszar sprzedaży o kraje ościenne, w tym Polskę.
Aby sprostać rosnącym wymaganiom klientów, oraz zintensyfikowanej sprzedaży (obecnie do kilkudziesięciu krajów na całym świecie) w wytwórni postanowiono unowocześnić produkcję, przy jednoczesnym zachowaniu magii „domowego" wypieku. W związku z tym w 2009 roku przeniesiono działalność do nowego obiektu, na nowoczesną, wartą 170 mln koron czeskich linię produkcyjną, wdrażając jednocześnie najwyższe standardy jakości i higieny. Przy tej okazji rozszerzono produkcję o inne, ręcznie robione produkty, takie jak kulki miodowe Marlenka®.