Gellwe Kremówki papieskie wadowickie mieszanka do wypieku 450 g
Oryginalne Wadowickie Kremówki Papieskie
Gellwe – Właśnie to lubię
Gellwe – Tradycja od 1985 roku
Wyroby marki Gellwe są sporządzone według najlepszych receptur przy wykorzystaniu najwyższej jakości surowców.
Pyszny zestaw: Cappuccino i Deser Smacznego!
Gellwe Ciasto i krem do karpatki
Gellwe La Mattina Cappuccino classic
Mniej
Najlepiej spożyć przed: 02.2025
Gellwe
- w środku: ciasto i krem
- bez oleju palmowego
- bez syropu glukozowego
Mieszanka do domowego wypieku ciasta i przygotowania kremu.
mąka pszenna, cukier, skrobie, emulgatory: estry kwasów tłuszczowych i poliglicerolu, mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych, monooleinian polioksyetylenosorbitolu, proszek do pieczenia (substancje spulchniające: difosforany, węglany sodu), aromaty, barwniki: karoteny, kurkumina
- Mleko: Może zawierać
- Soja: Może zawierać
- Pszenica: Zawiera
- , Wartość odżywcza po przygotowaniu z masłem i mlekiem 2 % tłuszczu: w 100 g, Wartość odżywcza po przygotowaniu z masłem i mlekiem 2 % tłuszczu: w 1 porcji (ok. 88 g)
- Wartość energetyczna, 1118 kJ / 267 kcal, 982 kJ / 235 kcal (12 %*)
- Tłuszcz, 14,5 g, 12,8 g (18 %*)
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone, 10,5 g, 9,2 g (46 %*)
- Węglowodany, 30,0 g, 26,4 g (10 %*)
- w tym cukry, 15,5 g, 13,6 g (15 %*)
- Białko, 4,2 g, 3,7 g (7 %*)
- Sól, 0,32 g, 0,28 g (5 %*)
- *Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ / 2000 kcal)., ,
- Ciasto można podzielić na 15 porcji., ,
- 1 porcja = ok. 88 g., ,
Przechowywanie
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Rodzaj przechowywania
Przechowywać w temperaturze otoczenia
Przepisy
Przygotuj:
Do ciasta:
- 4 jajka
Do kremu:
- 750 ml mleka,
- 200 g miękkiego masła.
Do ponczu:
- 125 ml (pół szklanki) przegotowanej wody,
- 1 łyżeczkę cukru,
- 2-3 łyżki soku z cytryny.
Forma do pieczenia: 25 cm x 28 cm
1. Przygotuj ciasto
W wysokim naczyniu ubij jajka, stopniowo wsypuj mieszankę do wypieku ciasta i miksuj około 4-5 minut na najwyższych obrotach, aż do uzyskania jednolitej, puszystej masy. Gotową masę przełóż do uprzednio wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 25 x 28 cm. Wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz w temp. 180°C góra-dół (bez termoobiegu) przez około 25 minut.
2. Przygotuj krem
Z 750 ml mleka odlej szklankę, przelej do większego naczynia i rozmieszaj w nim zawartość opakowania. Pozostałe mleko zagotuj. Odsuń mleko z palnika, wlej rozrobiony proszek i zagotuj ciągle mieszając tak, aby nie powstały grudki. Całość pozostaw do wystudzenia. Zimny krem dodawaj stopniowo do roztartego, miękkiego masła, cały czas miksując, aż do momentu otrzymania jednolitej masy.
3. I gotowe!
Upieczone i wystudzone ciasto przekrój poziomo na 2 równe części. Obydwie połowy ciasta nasącz według uznania zimnym ponczem przygotowanym ze 125 ml przegotowanej wody, łyżeczki cukru i 2-3 łyżek soku z cytryny. Rozsmaruj na jednej części wcześniej przygotowany krem i przykryj drugą częścią ciasta. Tak przygotowane ciasto włóż do lodówki. Gotową Kremówkę przed podaniem posyp Cukrem pudrem Gellwe.
Pomysł na: Kremówki z bitą śmietaną
500 ml schłodzonej śmietanki o zaw. tł. 30 % lub 36 % ubijaj przez chwilę mikserem. Wsyp 2 saszetki Śmietanexu Gellwe i kontynuuj ubijanie do uzyskania sztywnej konsystencji. Na krem budyniowy wyłóż ubitą śmietanę i przykryj drugą połową biszkoptu. Gotowe ciasto włóż do lodówki. Przed podaniem udekoruj Cukrem pudrem Gellwe.
Słodkiego dnia :)