"Ciasta, ciastka, ciasteczka. Wypiek domowy"
Jan Czernikowski
Wydawnictwo: Wydawnictwo Przemysłu Lekkiego i Spożywczego
ISBN: brak
Objętość: str. 304 + il. [16]
Wydanie: 8 poprawione i uzupełnione z 1966
Książka zawiera 516 przepisów.
Spis treści :
OD AUTORA 3
Część I. PODSTAWOWE ZASADY WYPIEKU CIAST
WIADOMOŚCI OGÓLNE O PIECZENIU CIAST 5
Wyrabianie ciasta i przygotowanie dodatków
Właściwości piekarników i pieczenie ciasta
Zamiana jednostek objętości na jednostki ciężaru artykułów spożywczych
Podstawowy sprzęt i naczynia do przygotowywania wypieku ciast
SUROWCE PODSTAWOWE 22
Mąka i surowce pokrewne
Tłuszcze zwierzęce i roślinne
Płyny
Ser i jaja
Cukier
Środki spulchniające
Owoce i przyprawy
OGÓLNE WIADOMOŚCI O NADZIENIACH l OZDABIANIU CIAST 70
1. Nadzienia do ciast
2. Ozdabianie ciast
Część II. PRZEPISY
PLACKI, PLACKI OWOCOWE l SZARLOTKI 81
Placek drożdżowy pospolity Placek drożdżowy tani Placek drożdżowy „naprędce" Placek drożdżowy sypki Placek krusionkowy Placek ber jaj Placek bez jaj z dynia Placek wyborowy Placek świąteczny l Placek świąteczny II Ciasto warszawskie Placek bakaliowy (keksowy) Placek korzenny Placek kruchy na białkach Tani placek kukurydzany Tani placek biszkoptowy Biszkopt śniadaniowy Biszkopt parzony „urodzinowy" Biszkopt piaskowy Biszkopt popularny Biszkopt ziemniaczany Biszkopt fasolowy Biszkopt makowy Placek orzechowy Placek orzechowy wykwintny Placek z maku Placek brazylijski Placek kakaowy Placek migdałowy Placek migdałowy luksusowy Placek tyrolski Zawijaniec do kawy Placek przekładany masą migdałową Placek drożdżowy z owocarni Przekładaniec Placek z owocami na kruchym spodzie Placek biszkoptowy z owocami Placek z gotowych marmolad, dżemów i konfitur Placek owocowy na cieście francuskim Placek z truskawkami Placek tarty z czereśniami Placek z wiśniami Placek owocowy „na co dzień" Placek kruchy z owocami Oszczędny placek z owocami Szarlotka popularna Szarlotka niedzielna Szarlotka z kremem francuskim zapiekana Szarlotka wschodnia Placek wykwintny z jabłkami Szarlotka z bułki Jabłecznik Szarlotka z rabarbarem l Szarlotka z rabarbarem II Kruchy placek z rabarbarem i pianą Placek wiejski
BABY, BABKI l STRUCLE 101
Baba warszawska Baba drożdżowa Baba drożdżowa z rodzynkami Babka zdrowotna Babka śniadaniowa (tania) Babka zwyczajna Baba podolska Baba drożdżowa wykwintna Babka wyborowa Babka parzona Babka śnieżna luksusowa Babka wiedeńska Babki rodzynkowa na proszku Babka kakaowa prędka Babka kukurydziana Babka chlebowa Babka tarta l Babka tarta II Babka czekoladowa (łaciata) Babka czekoladowa (chlebowa) Babka piaskowiec Babka piaskowa Babka Helenka Babka z marchwi Babka migdałowa l Babka migdałowa II Babka ponczowa z kremem pomarańczowym Chała macana Chała drożdżowa Strucla bez nadzienia Strucla z ziemniakami l Strucla z ziemniakami II Strucla z ziemniakami III Strucla z makiem Strucla drożdżowa z makiem Strucla parzona z makiem Strucla z makiem na proszku Strucla z serem Strucla migdałowa Strucla z masą migdałowy Strucla z masą orzechową Strucla z marmoladą Zawijaniec z makiem
KEKSY 122
Keks-cwibak Keks na proszku Keks staropolski Keks francuski Keks bakaliowy Keks chlebowy Keks makowy Keks angielski (Plum Cace) Keks wiedeński
PIERNIKI l PIERNICZKI 128
Piernik pospolity Cioci Piernik korzenny bez jaj Piernik toruński Piernik żydowski Piernik bez miodu l Piernik bez miodu II Piernik na sztucznym miodzie Piernik z marchwi Piernik z mąki ziemniaczanej Piernik „naprędce" Piernik wykwintny Piernik drożdżowy „jasny" Miodownik Pierniczki zaparzane Pierniczki tyrolskie Całuski I Całuski II Pierniczki łuckie Pierniczki poznańskie Pierniczki herbaciane Pierniczki „śmietanki" Krajanka miodowa Pierniczki korzenne
TORTY 138
Tort kruszonkowy „Dziad" Tort z białek Tort Dobosza Tort „Ania" Tort ze śliwkami Tort prunelkowy Tort wiśniowy Tort rabarbarowy Tort jabłeczny Tort miodowy Tort makaronikowy z płatków owsianych Tort makaronikowy Tort z fasoli Tort z fasoli czarnej Tort wiejski Tort krakowski Tort prowansaliki „Jeż" Tort pomarańczowy z marmoladą Tort pomarańczowy z polewą rumowa Pyszny tort pomarańczowy Torc pomarańczowy z kremem Tort cytrynowy Tort cytrynowy ozdobiony biszkoptami Tort w kształcie serca Tort z kremem macanym i pomarańczami Tort kremowy Torcik „Mira" Tort czekoladowo-kawowy Tort „Mocca" Tort kawowy l Torę kawowy II Torcik kawowy tani . Tort czekoladowy Tort czekoladowy „Ela" Tort czekoladowy „prędki" Tort czekoladowy z kremem Tort czekoladowy z mąki chlebowej Tort orzechowo-migdałowy (bez nadzienia) Tort orzechowy l Tort orzechowy II Tort orzechowy bez nadzienia Tort orzechowy i marmoladą Tort z nie obranych migdałów Tort migdałowy w kruchym cieście Tort z kremem na spodzie migdałowym Tort migdałowy z ziemniaków Tort makowy na cieście Tort makowy Tort makowy z korzeniami Tort makowy z miodem Tort gdański „Pszczółka" Tort owocowy Wieniec wiedeński Tort owocowy bez nadzienia Tort na rumie Tort włoski Tort różowy Tort piaskowy l Tpre piaskowy II Piaskowy tort kakaowy Tort piaskowy z mąki ziemniaczanej Tort z sera Tort biszkoptowy z kremem „Curacao" Tort biszkoptowy z masą „Mocca" Tort biszkoptowy z powidłami Tort biszkoptowo-serowy Torc z korzeniami Tort marcepanowy Tort marcepanowy z karmelem Tort francuski Tort hiszpański Tort Napoleoński Tort kasztanowy Tort zielony Tort z kaszki krakowskiej Tort z mąki gryczanej Tort z grysiku Tort kukurydziany Tort ze szpiku
SERNIKI 176
Sernik domowy Sernik z ziemniakami l Sernik z ziemniakami II Sernik krakowski Sernik w kruchym cieicie Sernik podolski Sernik wiedeński Sernik wiedeński na spodzie Sernik pomarańczowy Sernik bez ciasta Sernik luksusowy Leszka Sernik pulchny Doskonały sernik
MAZURKI 182
Mazurek z polewą czekoladową Mazurek z pomadą pralinową Mazurek kajmakowy Mazurek kruchy z polewą arakową Mazurek kruchy z migdałami Mazurek kruchy z owocami Mazurek z krosienka Mazurek z placków owsianych o smaku orzechowym Mazurek „Jadwiga" Mazurek kukurydziany Mazurek z płatków owsianych i lukrem Mazurek drożdżowy Mazurek piaskowy Mazurek makowy l Mazurek makowy II Mazurek kakaowy Mazurek czekoladowy l Mazurek czekoladowy II Mazurek „Murzynek" Mazurek z serem i czekoladą Mazurek z serem Mazurek daktylowy l Mazurek daktylowy II Mazurek z jabłkami i pomarańczami Mazurek pomarańczowy Mazurek z masą jabłkowo-cytrynowy Mazurek cytrynowy l Mazurek cytrynowy II Mazurek cytrynowy III Mazurek orzechowy l Mazurek orzechowy II Mazurek miodowo-orzechowy Mazurek kaszubski Mazurek marcepanowy Mazurek migdałowy
PĄCZKI l FAWORKI 196
Pączki Pączki domowe Pączki popularne Pączki parzone l Pączki parzone II (na proszku) Pączki parzone III Wyborne pączki Pączki luksusowe Pączki wiedeńskie Pączki włoskie Pączki ptysiowe Kule śniegowe Faworki l Faworki II Faworki III Faworki Ćwierciakiewiczowej Faworki tanie Chrust lany Chrust Chrust na oliwie Róże karnawałowe Listki karnawałowe
CIASTECZKA l CIASTKA 208
Ciasteczka siekane Ciasteczka parzone Ciasteczka półfrancuskie Ciasteczka tarte Placuszki dla Niki Kożuszkowe placuszki Ciasteczka Babci Ciasteczka Ewy Gwiazdki Gwiazdeczki Ciasteczka chińskie Kocie języczki (loczki) Ciasteczki angielskie Kruche paluszki Kruche ciasteczka l Kruche ciasteczka II Kapuśniaczki Kruche ciacteczka bez jaj Ciasteczka cukrowe Herbatniki Wyciskane herbatniki Herbatniki zdrowotne Herbatniki wyborowe Ciasteczka zeskwarków l Ciasteczka ze skwarków II Keksiki Ciasteczka cytrynowe Ciasteczka kruche z cytryną Ciasteczka śmietankowe Ciasteczka trwale Ciasteczka do wina Chrupki Obwarcaneczki drożdżowe Obwarzanki na choinkę Obwarzanki do herbaty Ciasteczka waniliowe Alberty Albertki Paluszki do herbaty Słodkie precelki do herbaty Precelki Ciasteczka do kawy Ciasteczka noworoczne Amosnaczki l Amoniaczki II Laseczki Biszkopciki w foremkach Biszkopciki wyciskane Biszkopciki dla Mam . Ciasteczka z makiem Placuszki z makiem Anyżki l Anyżki II Sucharki Sucharki waniliowe Sucharki zdrowotne Sucharki Halusi Sucharki anyżowe Sucharki bez jaj Wafle Wafle polskie Wafle szwedzkie Placuszki miodowe Placuszki z pieprzeni „Cudusie" Ciasteczka cynamonowe I Ciasteczka cynamonowe II Całuski bakaliowe Całuski kawowe Obwarianki z płatków owsianych Ciasteczka z płatków ows.anych I Ciasteczka z płatków owsianych II Makaroniki owsiane l Makaroniki owsiane II Makaroniki z kaszy manny Ciasteczka czekoladowe suche Paluszki czekoladowe Makaroniki z czekoladą Ósemki czekoladowe Guziczki czekoladowe Ciastecika serowe I Ciasteczka serowe II Alietki Ciasteczki migdałowe Grymasiki Placuszki orzechowe Ciasteczka z orzechów Ciasteczka marcepanowe Kruche ciasteczka dwukolorowe z marmoladą Rogaliki migdałowe Pianki Łapy misia Ciasteczka fiołkowe Rożki Ciasteczka „Gienia" Krucha łamańce z makiem Łamańce wigilijne z makiem Bułeczki drożdżowe Słodkie bułeczki Bułeczki drożdżowe z serem Rogale drożdżowe Rogaliki drożdżowe nadziewane Rogaliki wiśniowe Elżbietki Rogaliki oszczędne Rogaliki z ziemniaków Rogaliki z sera Pierożki drozd/owe z konfiturą Papatacze „Książeczki" ziemniaczane Angielskie ciastka rabarbarowe Kruche pierożki z jabłkami Pierożki kruche oszczędne Jabłka w kruchym cieście Jabłka lub gruszki w biszkopcie Kruche ciastka z konfiturą Ciastka z owocami i galaretką na cieście francuskim Ciastka z wiśniami Kruche ciastka z owocami Półksiężyce Karty brydżowe Ciastka krakowskie Ciastka francuskie z konfiturami Rolada biszkoptowa l Rolada biszkoptowa II Doryjki Krajanka biszkoptowa Roladki Łuki migdałowe Ciastka na twarożku Chlebki twarożkowe Serniczki Krysi Babeczki Śmietankowe Babeczki z masą migdałową Babeczki z kremem kawowym Babeczki kruche z kremem Babeczki kruche z poziomkami Babeczki ponczowe Kajaczki Trąbki Andruty Andruty z migdałami Andruty z kremem Bezy Morengi Profltrolki z kremem francuskim Profltrolki z kremem śmietankowym Ptysie Ptysie tanie Grzybki ptysiowe Napoleonki Wolowaniki Rurki francuskie z kremem z piany zaparzanej Tunelki z kremem śmietankowym Eklery Tartoletki Flany z morelami Ciastka „Mocca" Szmurek Języki adwokackie Magdalenki Stefanki Murzyny Ciastka z kremem maślanym Torciki na rumie Torciki kremowe Piramidki
CIASTA SŁONE 274
Obwarzanki drożdżowe l Obwarzanki drożdżowe lI Paluszki makowe Paluszki kminkowe Paluszki ziemniaczane Słone precelki Ciastka na skwarkach Ciasteczka serowe Grzaneczki z serem Ciasteczka angielskie Bułeczki z kapustą Ciasteczka cebulowe Ciasteczka z makiem Kruche pierożki Keksy Wafle słone Placek ementalski Pączki gospodarskie
WYROBY NIE PIECZONE l PRZEPISY RÓŻNE 280
Placek delikatny Placek „Mikado" Mazurek czekoiadowy Mazurek jabłkowy Mazurek „Kajmaczek" Mazurek pralinowy Tort pralinowy z czterech mas Tort z chałwą Tort pomadkowy Tort „Fedora" Tort czekoladowo-migdałowy l Tort czekoladowo-migdałowy II Tort daktylowo-migdałowy Tort z masą czekoladową Tort czekoladowo-migdałowy dwuwarstwowy Tort czekoladowy smażony Torcik „Figus" Tort pomarańczowy na zimno Tort śliwkowy Tort pigwowy Tort ponczowy Tort galaretowy nadziewany Szarlotka dyplomatyczna Tort westfalski Tort z biszkoptów Tort „Przy sobocie po robocie" Tort Pischinger Nugat l Nugat II Nugat III Nugat owocowy Pascha Sekacz Kutia Plub pudding Naleśniki Suzette Trufeiki Kulki z marchwi Ciasteczka głogowe Ziemniaczki Ziemniaczki włoskie Grzybki Paluszki morelowe Rolada orzechowa Makagigi Cykata Smażona skórka pomarańczowa
KSIĄŻKA JEST W STANIE DOBRYM (niewielkie podniszczenia okładki w narożniku, pieczątka)
Opłata za przesyłkę (wg cennika Poczty Polskiej):
5,90 zł listem poleconym
7,20 zł listem poleconym priorytetowym
Przy przesyłce nierejestrowanej brak możliwości reklamowania na Poczcie !!! – przy opłacaniu takiej przesyłki proszę o uwzględnienie takiego ryzyka.
3,70 zł listem ekonomicznym
4,50 zł listem priorytetowym
Zapraszam do przejrzenia moich pozostałych aukcji.
Gdy wylicytujesz więcej książek wysyłka łączna pozwoli Ci zaoszczędzić koszty przesyłki.
LICYTUJ ROZSĄDNIE - NIE ODWOŁUJE ZŁOŻONYCH OFERT