Propozycja - 1 kg liści chrzanu najtaniej na allegro. Liście są różne z uwagi na różnorodność chrzanu dziko rosnącego. Chrzan jest jednoroczny. Wybieram zdrowe wegetatywnie silne liście plus dodatkowo dodaje gratis 1-2 korzenie.
Opłacam prowizję od środka transportu /dostawy (10% kosztów dostawy).
Produkt przeznaczony wyłącznie i bezpośrednio użytkownikowi ostatecznemu.
ZIELONA OFERTA Z POLSKI
Przedmiotem są liście chrzanu pospolitego Armoracae radixd niezastąpionego w przygotowaniu ogórków małosolnych.
Polski KORZEŃ chrzanu sadzonki dziko rosnącego jednorocznego i "piekielnie" ostrego tradycyjnego chrzanu sprzedawanego od lat. bez konserwantów, środków ochrony roślin, wspomagania chemicznego , kopany ręcznie.
W kuchni niezastąpiony, wzmacniający odporność organizmu szczególnie w okresie panującej grypy, wspomaga odchudzanie.
"Potrawy bez chrzanu są do chrzanu" Magda Gesller
Zastosowanie: własne poletko chrzanowe, można blenderem zmiksować i robić co chcesz hmm miej aptekę pod ręką
Przechowywanie: w lodówce, piasku wilgotnym w chłodnym pomieszczeniu lub posadzenie w gruncie aby był tylko rozmarznięty.
100 % POLECAJĄCYCH
14 lat zaufania -
DZIĘKUJĘ i ZAPRASZAM
Opis: CHRZAN NATURALNY ANTYBIOTYK (informacja z internetu)
Chrzan pospolity dziko rosnący – polny (Armoracia rusticana) to wieloletnia bylina, nie wymarzająca na zimę do - 40 stopni
Działanie :
- chrzan przejawia działanie grzybobójcze,
- bakteriobójcze
- niewielkie moczopędne,
- pobudza wydzielanie soków trawiennych,
- zaleca się go w kamicy nerkowej,
- zwykłej niestrawności,
- w niedokwaśności;
- zewnętrznie w okładach łagodzących dolegliwości reumatyczne,
- nerwo i mięśnio bóle.
Zastosowanie:raczej korzeni uzyskanych z sadzonek.
DEKORACYJNE: ogrody skalne, rabaty skalne, skarpy kwiatowe, murki i kwietniki kwiatowe, runo, założenia naturalistyczne, płaskie pojemniki.
LECZNICZE:
Surowiec zielarski : korzeń - Armoracae radix recens (Radix Armoraciae).
Zawiera wiele cennych substancji :
- antybiotyk m.in. glikozyd sinigryna ulegający rozpadowi do olejku gorczycznego (0,1–0,2%),
- prowitamina A,
- witaminy z grupy B,
- witamina C,
- kwas foliowy,
- sole mineralne (wapń, potas, fosfor wapń, żelazo, cynk, fosfor, jod).
- błonnik.
Działanie : chrzan przejawia działanie grzybobójcze, bakteriobójcze oraz niewielkie moczopędne, pobudza wydzielanie soków trawiennych, zaleca się go w kamicy nerkowej, zwykłej niestrawności, w niedokwaśności; zewnętrznie w okładach łagodzących dolegliwości reumatyczne, nerwo i mięśnio bóle.
Chrzan pospolity (Armoracia lapathifolia) to zgrubiałe mięsiste kłącza (korzenie) wieloletniej byliny, należącej do rodziny krzyżowych (Cruciferae), której ojczyzną jest prawdopodobnie Azja Zachodnia i Bałkany. Stamtąd chrzan rozprzestrzenił się w wielu krajach świata o klimacie umiarkowanym na wszystkich kontynentach.
Znano go i ceniono w starożytnym Rzymie i Egipcie, a także w Europie Środkowej już w XIIw
Jest to roślina przyprawowa, rosnąca w stanie dzikim (chrzan polny).
Najlepszy jakościowo chrzan otrzymuje się tylko w pierwszym roku potem jest gorzki,
W następnych latach warzywo jest twarde i bardzo ostre w smaku (gorzkie).
Spożywa się wyłącznie kłącza, ale można także wykorzystywać liście, głównie do kwaszenia ogórków, kapusty, pomidorów i innych kwaszonek.
Chrzan ma duże znaczenie smakowe, zawiera wiele różnorodnych składników odżywczych, ułatwia trawienie spożywanych pokarmów.
Chrzan jest naturalnym antybiotykiem, remedium na chore zatoki i migdałki, a nawet na raka. Jest on też pozycją obowiązkową w mojej kuchni, podobnie jak inne naturalne antybiotyki, np. cebula, czosnek czy imbir. Używam zarówno liści chrzanu jak i jego korzenia. Są idealne jako przyprawa do potraw z ryb, serów, zup, sałatek i surówek. Idealnie łączy się z burakami, jabłkami, ziemniakami, białym twarożkiem, sokiem z cytryny czy jajkami na twardo. Wystarczy świeży korzeń zetrzeć na tarce drobnej. Liści chrzanu używam do przygotowania wegetariańskich gołąbków lub jako składnik sosu pesto. Na zimę robię dużo kiszonek, w których chrzan jest obowiązkowym składnikiem – nadaje aromatu, trwałości, sprężystości (kiszone ogórki dzięki niemu są kruche i chrupiące) oraz zwiększa ich właściwości prozdrowotne.
Oczywiście taki chrzan jest bardzo ostry! Czasem jedząc go lecą nam z oczy łzy – to doskonały objaw! Właśnie taki chrzan najlepiej leczy zatoki oraz spojówki.
Propozycje wykorzystania chrzanu w kuchni i apteczce:
Syrop chrzanowy z miodem i sokiem z cytryny
do stosowania w podczas infekcji, grypy, kaszlu, zapaleniu oskrzeli, zaflegmieniu płuc i w nieżytach górnych dróg oddechowych:
- 200 g świeżo startego chrzanu lub (blenderowanego)
- 1 szklanka chłodnej, przegotowanej wody
- 200 g miodu lipowego
- 4 łyżki soku z cytryny
Robię to najprościej jak się da. Do maszynki do tarcia ziemniaków wrzucam obrany i pokrojony na kawałki chrzan, do uzyskanej startej masy chrzanu dodaję wodę, miód i sok z cytryny, a następnie wszystko razem blenderuję. Odstawiam pod przykryciem na 1 godz. w temperaturze pokojowej. Następnie w wyciskarce do ziemniaków układam sitko z gazy , na nim układam złożoną gazę i wyciskam powoli całość mikstury a cały pozostały chrzanowy wycisk przeznaczam do spożycia dodając do innych przepisów chrzanowych. Syrop przelewam do słoiczka.
Dawkowanie: uwaga, syrop jest ostry, należ pić rozcieńczony i nigdy nie używać na pusty żołądek!
dorośli – 1 łyżka 3-4 razy dziennie z ciepłą przegotowaną wodą;
dzieci – 1 łyżeczka 2-3 razy dziennie, również z ciepłą wodą.
Prosty chrzan domowy:
- 500 dag korzenia chrzanu,
- sok wyciśnięty z całej cytryny
- sól (np. himalajska), trochę cukru lub ksylitolu
- ok. pół szklanki gorącej wody (jeśli chcemy, by chrzan był łagodny) lub zimnej wody (jeśli chcemy, by chrzan był bardzo ostry)
- opcjonalnie, jeśli chcemy, by chrzan był łagodny można dodać 4-6 łyżek gęstej śmietany (lub w wersji light jogurtu naturalnego), a jeśli chcemy, by był ostry to rezygnujemy z tego składnika
Wykonanie:
Korzeń chrzanu umyj, oczyść i obierz z delikatnej skórki, do maszynki do tarcia ziemniaków wrzucam obrany i pokrojony na kawałki chrzan, do uzyskanej startej masy chrzanu dodaję wodę, miód i sok z cytryny, a następnie wszystko razem blenderuję. Podczas tarcia chrzanu są dwie metody, aby zabezpieczyć się przez drażniącym, ostrym zapachem: tarcie w pobliżu źródła ciepła (kiedyś tarło się go na zewnątrz lub przy źródle ciepła, np. przy piecu (teraz przy zapalonym palniku) oraz przy otwartym oknie. Starty chrzan należy połączyć w szklanym pojemniku (np. w słoiku) z wodą i sokiem z cytryny oraz cukrem. Odczekaj chwilę, dodaj jogurt lub śmietanę. Następnie przełóż chrzan do czystych i suchych szklanych słoiczków dokładnie zakręć.
Masło antybakteryjne chrzanowo- czosnkowe:
- 1/2 kostki dobrego masła w temperaturze pokojowej
- 2 łyżki świeżo startego chrzanu wg. mojego przepisu
- 2 ząbki czosnku – obranego i wyciśniętego przez praskę lub dodanego podczas tarcia w maszynce do ziemniaków,
- 1/2 łyżeczka soli himalajskiej (opcjonalnie)
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka soku z cytryny (opcjonalnie)
Chrzan wymieszaj z sokiem z cytryny, masło utrzyj z solą i czosnkiem, a następnie stopniowo dodawaj chrzan i natkę pietruszki (zniweluje zapach czosnku po spożyciu!). Dokładnie mieszaj i przechowuj w lodówce. Możesz również zawinąć w pergamin i włożyć do lodówki, a następnie kroić w plastry i układać np. upieczonej rybie, ziemniakach lub innych warzywach.
Chrzan to cudowny, naturalny dar który powinniśmy spożywać przez cały rok. Jednak przypominamy sobie o nim głównie przed świętami Bożego Narodzenia i Wielkanocą. Mam nadzieję, że tym wpisem przekonam Was, aby ten cud natury gościł w Waszych domach zdecydowanie częściej.
Uwaga:
- Osoby cierpiące na marskość wątroby, stany zapalne przewodu pokarmowego lub nerek powinny bardzo uważać na spożywanie chrzanu!
- Zastosowanie chrzanu bezpośrednio na skórę lub oczy może spowodować podrażnienia oraz uczucie pieczenia.
- Osoby z problemami tarczycy powinny skonsultować spożywanie chrzanu z lekarzem.
- Małe dzieci oraz osoby cierpiące na choroby nerek, żołądka lub jelit powinny spożywać chrzan tylko w niewielkich ilościach lub niezbyt mocny (np. z dodatkiem buraków, marchewki, śmietany lub jogurtu)
Chrzan jako metoda do odchudzania:
Chrzan jest też dobry na poprawę słuchu, widzenia i pamięci. I przede wszystkim pomaga schudnąć! Obniża również ciśnienie, wzmacnia system odpornościowy, wspomaga układ kostny, trawienny i naczyniowy.
Chrzan jest bogaty w kwas foliowy, mangan, wapń, potas, witaminę C. Jest też niskokaloryczny.
125 gram chrzanu w korzeniu
3 cytryny – umieść je na 10 minut w wodzie z łyżką octu winnego,aby oczyścić z pestycydów
3 łyżki miodu naturalnego
Chrzan wkładamy do blendera, dodajemy pokrojone cytryny ze skórką – usuwamy pestki. Miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Dodajemy miód i mieszamy raz jeszcze.
Przekładamy do szklanego słoika, trzymamy w lodówce. Jemy łyżeczkę 3 razy dziennie przez 3 tygodnie przed każdym posiłkiem. Staramy się też unikać słodyczy i potraw mącznych.
Opisy