W Chinach kwiaty chryzantemy ( złocienia ) były stosowane jako lekarstwo już nieco ponad 2 tys. Żeby pisać o właściwościach tej rośliny to trzeba najpierw powiedzieć, że według chińskiej medycyny naturalnej zioła, ze względu na ich działanie, można podzielić na cztery grupy:
silnie ochładzające
ochładzające
rozgrzewające
silnie rozgrzewające
Chryzantema należy do pierwszej grupy ziół silnie ochładzających, co oznacza właśnie, że najlepiej pić ją w czasie upałów (białe), ale również wtedy kiedy mamy gorączkę (żółte). Zawiera aminokwasy, magnez, cynk, selen i żelazo, witaminy (A, C, wit. z grupy B), a więc może być stosowana przy bólach gardła, głowy, w celu obniżenia ciśnienia, wzmocnienia układu immunologicznego, jako wsparcie w zapobieganiu chorobie wieńcowej czy chorobom oczu. Jak widać chryzantema ma wiele wspaniałych właściwości, z których część mogę potwierdzić już teraz. Za każdym razem kiedy pojawia się stan podgorączkowy, czy lekkie przeziębienie parzę chryzantemę, czystą lub z dodatkiem ziół, owoców i miodu. Smak naparu jest dość specyficzny, jeśli więc nie przypadnie nam do gustu możemy dodać do niego kilka innych ziół czy owoców.
Chryzantemę zalewamy gorącą, przegotowaną wodą. Na jedną szklankę zużywamy 5-6 pąków kwiatu. Oczywiście po spróbowaniu można według własnych preferencji i smaków dołożyć lub ująć kwiatów. Ze względu na swoje właściwości stosuje się ją w zwalczaniu różnych dolegliwości.
Ze względu na właściwości naparu zalecany jest w stanach:
- zmęczenia fizycznego i psychicznego
- słabej odporności
- zaburzeń koncentracji, pamięci
- bólów głowy, migreny
- dolegliwości związanych z krążeniem
- w okresach rekonwalescencji po chorobach, operacjach
- depresji, stresu, stanów nerwicowych
Więcej o chryzantemie jadalnej przeczytacie na naszym blogu. _________________________________________________________________