Przedmiotem aukcji są dwie książki:
Chów i hodowla sandacza
plus
Poradnik hodowcy ryb
|
Poradnik hodowcy ryb
Wydawnictwo: PWRiL
Autor: Janusz Guziur, Małgorzata Woźniak, Mariusz Szmyt, Ewa Siemianowska
Wydawca, rok wydania: PWRiL, 2016
Liczba stron : 296
Oprawa i wymiary: miękka, 165 x 215 mm
ISBN: 978-83-09-01165-1
|
Niezmiennie, od lat, obserwuje się w całym kraju nieustające zainteresowanie rolników i innych użytkowników wód tzw. przyzagrodowym chowem ryb w małych stawach karpiowych oraz w płytkich stawopodobnych zbiornikach wodnych.
Zagospodarowanie rybackie małych zbiorników wodnych, w tym głównie stawów, poza chowem ryb ma wiele nieprzeliczalnych walorów pozarybackich o charakterze ekologiczno-środowiskowym, użytkowym oraz estetyczno-krajobrazowym. Do najważniejszych z nich zaliczyć należy wykorzystanie rolniczych nieużytków, małą retencję wodną, lokalne nawodnienia rolnicze i ogrodowe, chów ptactwa wodnego, utylizację ścieków gospodarskich, sporty wodne, rekreację, wędkarstwo i inne. Nie bez znaczenia dla rolnika są korzyści rolniczo-rybackie, możliwe do uzyskania w każdym gospodarstwie rolnym. Chów ryb, oprócz produkcji na potrzeby własne, pozwala na dostarczenie dodatkowych ilości cennych gatunków ryb na lokalny rynek, stanowiąc jednocześnie uboczne źródło dochodu dla użytkownika.
Przyzagrodowy chów ryb nie jest zajęciem skomplikowanym, jednak wymaga pewnego zasobu wiedzy podstawowej o warunkach życia ryb i ich potrzebach oraz procesach zachodzących w środowisku wodnym. Konieczna jest także znajomość podstawowych zasad budowy stawów oraz podstaw technologii chowu ryb.
Jak wynika z opinii zebranych na szkoleniach i kursach rybackich, nie wszystkie nowe inwestycje rybackie spełniają oczekiwania farmerów i hodowców stawowych. Przyczyną są głównie: wadliwy wybór terenu pod budowę stawu oraz niewłaściwe bądź „oszczędnościowe" wykonanie robót wodno-melioracyjnych. Mankamenty te, oprócz ograniczonych środków finansowych (kredytów), wynikają głównie z braku przygotowania oraz doświadczenia wodno-rybackiego.
Niniejszy poradnik ma więc stanowić pomoc dla hodowcy-amatora chowu ryb w stawach. Jest on przeznaczony głównie dla początkujących i mało doświadczonych hodowców ryb stawowych oraz użytkowników drobnych zbiorników i stawków przyzagrodowych (rolniczych) lub gospodarstw agroturystycznych. W skrócie podano także wartości odżywcze ryb i ich walory prozdrowotne oraz podstawowe zasady zabezpieczenia i domowego przetwórstwa naszych gatunków ryb.
W treści:
1. Rybactwo w Polsce
2. Charakterystyka zbiorników wodnych
3. Środowisko wodne
4. Biologia ryb
5. Budownictwo stawowe
6. Narzędzia i sprzęt rybacki
7. Metody produkcji
8. Planowanie i obliczanie obsad stawów
9. Technologia produkcji karpia
10. Obsady wielogatunkowe (polikultura)
11. Żywienie ryb
12. Podnoszenie wydajności stawów
13. Chów kaczek na stawach
14. Odłowy ryb
15. Transport ryb
16. Zimowanie ryb
17. Magazynowanie ryb
18. Wrogowie i szkodniki rybackie
19. Profilaktyka i zdrowotność ryb
20. Korzyści z integracji rolnictwa i rybactwa
21. Urządzanie i użytkowanie łowisk wędkarskich
22. Zabezpieczenie surowca rybnego
23. Domowe przetwórstwo ryb
24. Wartość odżywcza i walory prozdrowotne ryb
25. Księgi stawowe i zapisy gospodarcze
26. Wycena szkód rybackich
27. Roczny harmonogram prac na stawach
Słowniczek rybacki
![Chów i hodowla sandacza]() |
Chów i hodowla sandacza
Autor: Zdzisław Zakęś
Wydawca, rok wydania: IRS, 2017, wydanie drugie
Liczba stron : 212
Oprawa i wymiary: twarda, 175 x 245 mm
ISBN: 978-83-60111-89-5
|
Sandacz należy i należał do bardzo popularnych
gatunków ryb w Europie Centralnej. Świadczą o tym m.in. wyniki badań
archeologicznych prowadzonych na terenie średniowiecznego portu w osadzie Wolin.
Na podstawie zebranego materiału kostnego i łuskowego, pochodzącego z IX - XIII
wieku, określono, że wśród zidentyfikowanych gatunków ryb najczęściej występował
sandacz. Był on więc jedną z chętniej spożywanych ryb przez zamieszkujących ten
gród ludzi.
Z uwagi na obserwowany w Polsce w ostatnich
latach wzrost znaczenia zarybień wód otwartych gatunkami drapieżnymi, w tym
sandaczem, zwiększyło się zainteresowanie gospodarstw rybackich metodami
umożliwiającymi zintensyfikowanie i zoptymalizowanie produkcji materiału
zarybieniowego. Odnotować należy, że wzrost zainteresowania sandaczem dotyczy
nie tylko krajów Europy Centralnej, w której był on zawsze doceniany przez
rybaków, wędkarzy i konsumentów, ale również Europy Zachodniej. W efekcie
pojawiło się szereg wartościowych informacji uzupełniających, np. zagadnienie
intensywnego żywienia tego gatunku. Bank danych o sztucznym rozrodzie i
podchowie został znacząco poszerzony przez praktyków rybackich rozradzających i
produkujących materiał zarybieniowy sandacza. Wszystko to skłoniło mnie do
podsumowania wyników własnych prac i dostępnych danych literaturowych,
szczególnie tych o wymiernym znaczeniu praktycznym i przedstawienie ich w formie
podręcznika dla hodowców. Zdaję sobie sprawę, że niektóre rozdziały nie
zawierają jeszcze kompletnych informacji, jednak mam nadzieję, że i one mogą
okazać się pomocne dla osób zajmujących się rozrodem i podchowem sandacza. [ze
Wstępu]
W treści:
Ogólna charakterystyka gatunku
Znaczenie gatunku dla akwakultury
Biotechniki rozrodu sandacza
Odłów, rozróżnianie płci i transport
tarlaków
Tarło stawowe
Tarło sadzowe
Rozród sztuczny
Rozród pozasezonowy
Technologie podchowu sandacza
Podchów sandacza w stawach
Podchów sandacza w systemach
recyrkulacyjnych
Choroby i profilaktyka
Sandacz jako produkt spożywczy
Wartość rzeźna sandacza
Skład chemiczny filetów sandacza
Wartość dietetyczna filetów sandacza |