TO NIE JEST PUSTY SZABLON
OFEROWANĄ KSIĄŻKĘ MOŻEMY WYSŁAĆ
JESZCZE DZISIAJ !
ZAMÓWIENIA PRZYJMUJEMY DO GODZ. 13.00
kontakt@hirudina.pl
tel. 32 352-04-48
lub 513 188 833
GG: 4055893
CHÓW I HODOWLA OWIEC I KÓZ
Włodzimierz Lachowski, Małgorzata Szewczyk
Stan książki: NOWA
Wydawnictwo Naukowe Akademii Rolniczej w Szczecinie
Stron: 169
Okładka: miękka
Spis treści:
1. TYPY UŻYTKOWE ORAZ RASY OWIEC I KÓZ..7
1.1. Pochodzenie owiec i kóz.7
1.2. Typy użytkowe owiec.8
1.3. Krajowe rasy i odmiany owiec10
1.4. Syntetyczne linie owiec w Polsce13
1.5. Ważniejsze zagraniczne rasy owiec.14
1.6. Typy użytkowe i niektóre rasy kóz..14
1.6.1. Rasy krajowe15
1.6.2. Zagraniczne rasy kóz16
1.6.3. Rasy o użytkowości puchowej.17
1.6.4. Wełnisty kierunek użytkowania kóz.17
1.6.5. Kozy ogólnoużytkowe..18
2. UŻYTKOWANIE WEŁNISTE..18
2.1. Skóra - budowa i najważniejsze funkcje..18
2.2. Powstawanie włosa.19
2.3. Typy anatomiczne włókien wełnianych..20
2.4. Morfologia włosa.21
2.5. Powstawanie runa i okrywy włosowej.22
2.6. Właściwości fizyczne wełny..24
2.7. Właściwości chemiczne wełny26
2.8. Wady i uszkodzenia wełny.27
2.8.1. Wady wrodzone.27
2.8.2. Wady wełny spowodowane złą pielęgnacją owiec.28
2.8.3. Wady spowodowane nieodpowiednim przechowywaniem
i magazynowaniem wełny.29
2.9. Klasyfikacja i wycena wełny.29
3. UŻYTKOWANIE MIĘSNE OWIEC I KÓZ.30
3.1. Czynniki wpływające na ilość i jakość produkowanej
jagnięciny i koźlęciny..30
3.2. Genetyczne doskonalenie użytkowości mięsnej owiec i kóz..32
3.3. Systemy tuczu jagniąt i koźląt i zasady ich żywienia.34
3.3.1. Rodzaje tuczu jagniąt..34
3.3.2. Rodzaje tuczu koźląt.37
3.4. Sterowanie rozrodem w produkcji jagniąt i koźląt rzeźnych38
3.5. Czynniki warunkujące efektywność ekonomiczną produkcji
żywca jagnięcego i koźlęcego40
3.5.1. Materiał zwierzęcy..41
3.5.2. Żywienie42
3.5.3. Pomoc państwa dla producentów żywca jagnięcego i koźlęcego 43
4. UŻYTKOWANIE MLECZNE.44 9.
4.1. Wytwarzanie i wydzielanie mleka44
4.2. Czynniki warunkujące wydajność mleczną.45
4.3. Właściwości i skład chemiczny mleka.48
4.4. Metody i higiena doju.50
4.5. Postępowanie z mlekiem52
5. WŁAŚCIWOŚCI PRODUKTÓW OWCZARSKICH I KOŹLARSKICH
ORAZ ICH PRZETWÓRSTWO.53 10
5.1. Produkcja funkcjonalnego mięsa kulinarnego..53
5.2. Postępowanie przedubojowe i poubojowe z mięsem53
5.2.1. Przyżyciowa ocena użytkowości mięsnej jagniąt.53
5.2.2. Poubojowa ocena użytkowości rzeźnej56
5.2.3. Użytkowanie mięsne owiec.57
5.2.4. Użytkowanie mięsne kóz..58
5.3. Wykorzystanie mleczności owiec i kóz..60
5.3.1. Wymagania jakościowe mleka.60
5.3.2. Produkty mleczarskie63
5.3.2.1. Sposoby wykorzystania mleka owczego..63
5.3.2.2. Produkty wytwarzane z mleka koziego..65
6. ZNACZENIE PRODUKCJI SKÓR W WARUNKACH POLSKI 66
6.1. Użytkowanie kożuchowo-futrzarskie.66
6.2. Czynniki wpływające na jakość skór.68 11.
6.3. Profilowanie, zdejmowanie i konserwacja skór i smuszek69
7. ROZRÓD OWIEC I KÓZ..71
7.1. Wprowadzenie.71
7.2. Systemy krycia owiec i kóz72
7.3. Ciąża i wykot..73
7.4. Odchów jagniąt i koźląt.75
7.5. Czynniki wpływające na użytkowość rozrodczą owiec i kóz77
7.6. Genetyczne doskonalenie plenności owiec i kóz..79 12.
7.7. Biotechnologiczne metody w rozrodzie owiec i kóz80
8. ŻYWIENIE OWIEC I KÓZ84
8.1. Wprowadzenie.84
8.2. Przewód pokarmowy i trawienie..85
8.3. Pasze stosowane w żywieniu owiec i kóz86
8.4. Pastwiska dla owiec i kóz..91 13
8.5. Podstawowe zasady żywienia różnych grup owiec i kóz96
8.5.1. Żywienie tryków i kozłów96
8.5.2. Żywienie matek przeznaczonych do rozpłodu96
8.5.3. Żywienie matek w okresie ciąży.97
8.5.4. Żywienie matek karmiących i dojonych98
9. POMIESZCZENIA DLA OWIEC I KÓZ ORAZ ICH WYPOSAŻENIE.99
9.1. Ogólna charakterystyka środowiska hodowlanego.99
9.2. Pomieszczenia dla owiec i kóz - wiadomości ogólne.100
9.2.1. Pomieszczenia dla owiec101
9.2.2. Pomieszczenia dla kóz.103
9.3. Wyposażenie owczarni/koziarni.106
9.4. Niektóre zoohigieniczne aspekty utrzymania owiec i kóz113
10. ZASADY PRACY HODOWLANEJ..114
10.1. Wprowadzenie..114
10.2. Zasady oceny wartości użytkowej i hodowlanej owiec i kóz.115
10.2.1. Zakres i metody prowadzenia oceny wartości użytkowej owiec.115
10.2.2. Zakres i metody prowadzenia oceny wartości użytkowej kóz117
10.2.3. Zakres i metody prowadzenia oceny wartości hodowlanej owiec..118
10.2.4. Zasady i metody oceny wartości hodowlanej kóz.118
10.3. Sposób oznakowania i identyfikacji owiec i kóz..119
10.4. Księgi i rejestry owiec i kóz.121
10.5. Selekcja123
10.6. Dobór par do rozpłodu125
10.6.1. Metody kojarzenia.126
10.6.2. Krzyżowanie..127
10.6.3. Krzyżowanie międzygatunkowe (bastardyzacja)..129
11. ALTERNATYWNE KIERUNKI UŻYTKOWANIA OWIEC I KÓZ..130
11.1. Wykorzystanie małych przeżuwaczy do pielęgnacji krajobrazu
i przy zagospodarowaniu nieużytków130
11.2. Charakterystyka składu hirudina botanicznego porostu na gruncie odłogowanym.134
11.3. Technika produkcji żywca w warunkach chowu ekstensywnego.134
11.4. Działania rolno-środowiskowe (Krajowy program rolno-środowiskowy).138
12. WARUNKI ZOOHIGIENICZNE ORAZ OCHRONA ZDROWIA
ZWIERZĄT.141
12.1. Przepisy w zakresie ochrony i dobrostanu zwierząt.141
12.2. Wybrane choroby zakaźne, pasożytnicze i wewnętrzne.142
12.2.1. Choroby zakaźne..142
12.2.2. Choroby niezakaźne (wewnętrzne)..146
13. RACHUNKOWOŚĆ W GOSPODARSTWIE ROLNYM
ZGODNIE Z WYMOGAMI UE..147
13.1. Sieć danych rachunkowości gospodarstw rolnych
w UE (ang. FADN).147
13.2. System zbierania i wykorzystania danych rachunkowych
z gospodarstw rolnych - polski FADN.149
13.3. Korzyści z prowadzenia rachunkowości w gospodarstwie rolnym 150
14. ZARZĄDZANIE GOSPODARSTWEM ROLNYM 152
14.1. Powiązanie gospodarstwa rolnego z rynkiem152
14 2 Plan rozwoju obszarów wiejskich (PROW)..153
14.3. Podatki w rolnictwie..IOD
14.4. Program SAPARD..157
14.5. Regulacje rynku baraniny i koźlęciny w ramach wspólnej
polityki rolnej UE..161
PIŚMIENNICTWO.163
CHCESZ PRZED ZAKUPEM ZAPOZNAĆ SIĘ Z OFEROWANĄ KSIĄŻKĄ NAPISZ DO NAS MAILA, A OTRZYMASZ DARMOWY FRAGMENT!!!
Zobacz nasze pozostałe oferty:
|
|