Cholesterol naukowe kłamstwo
Ravnskov Uffe
Wydawnictwo: WGP
ISBN: 978-83-87534-69-1
Tłumaczenie: Zięba Jerzy, Dobrowolska Izabela
Format: 14.5x20.5cm
Liczba stron: 304
Oprawa: Miękka
Wydanie: 2009 r.
Język: polski
Uffe Ravnskov urodził się w 1934 roku w Kopenhadze. W 1961 ukończył studia medyczne na uniwersytecie kopenhaskim, a w roku 1973 otrzymał stopień doktora nauk medycznych na uniwersytecie w Lund w Szwecji (Wydział Nefrologii i Chemii Klinicznej). Pracował w szpitalach w Danii i Szwecji na oddziałach chirurgii, neurologii, pediatrii i rentgenologii. Jest autorem ponad 160 publikacji. Od początku lat 90. ubiegłego wieku opublikował ponad 40 artykułów krytykujących powszechnie uznawany związek pomiędzy cholesterolem a chorobą wieńcową serca. Artykuły te ukazały sięw najwyżej cenionych publikacjach medycznych na całym świecie.
W swojej ksiażce dr Ravnskov obala wiele powszechnie uznawanych ów dotyczących cholesterolu oraz jego wpływu na powstawanie choroby wieńcowej serca i miażdżycy. Wskazuje na karygodne błędy, niedbalstwo, tendencyjność czy wręcz kłamstwa, jakimi posługiwano się, aby osiągnąć takie wyniki, jakich oczekiwano. Skandaliczne manipulacje danymi statystycznymi opisuje i wyjaśnia w prosty i zrozumiały sposób.
Dr Ravnskov bezlitośnie demaskuje połączenia finansowe pomiędzy firmami farmaceutycznymi i autorami wielu badań klinicznych. Charakterystyczną cechą książki jest to, że autor nie opiera się na domysłach, teoriach, czy swojej opinii, ale na konkretnych badaniach klinicznych, które z pieczołowitością cytuje.
"Cholesterol Naukowe Kłamstwo" jest napisany na tyle prostym językiem, aby był zrozumiały dla przeciętnego czytelnika, a jednocześnie stanowi kompendium wiedzy, z którym każdy lekarz powinien się zapoznać.
Książka ta jest zmodyfikowanym i uaktualnionym wydaniem książki "Cholesterolowe mity" (The Cholesterol Myths), która ukazała sięw Szwecji w roku 1991.
Ukryta prawda
Rewolucyjna wiedza o żywieniu i zdrowiu
Campbell T. Colin, Jacobson Howard
Wydawnictwo: Galaktyka
ISBN: 978-83-7579-284-3
Tłumaczenie: Paciorkowska Marta, Rzeszutek Urszula
Format: 16.5x24.0cm
Liczba stron: 336
Oprawa: Miękka ze skrzydełkami
Wydanie: 1, 2013 r.
Dr T. Colin Campbell po spektakularnym sukcesie Nowoczesnych zasad odżywiania, w których udowodnił, że dieta oparta na nisko przetworzonych produktach roślinnych jest najzdrowszym sposobem żywienia dla człowieka.
W swojej kolejnej książce odpowiada na niezmiernie ważne pytanie: dlaczego większość z nas wciąż nie ma pojęcia o tym, że klucz do dobrego zdrowia i długiego życia trzyma w swoich rękach (na swoich talerzach)? Z Ukrytej prawdy dowiesz się, jaką wartość ma powszechnie panujące przekonanie o korzyściach płynących z wielu zdobyczy współczesnej nauki i medycyny (np. suplementacji czy terapii genowej) i jaki mają one związek z polityką, interesami ekonomicznymi firm farmaceutycznych i spożywczych czy z działalnością mediów. Dzięki tej książce przekonasz się, że warto zmienić sposób odżywiania i że każdy powinien poznać tę prawdę.
T. Colin Campbell w swojej prowokacyjnej książce opiera się na wieloletnim doświadczeniu w badaniach eksperymentalnych i budowaniu polityki prozdrowotnej. Dzięki takim fundamentom może zaprezentować, dlaczego zamieszanie dotyczące żywienia i zdrowia jest tak duże, jak do niego doso i co można w tej sytuacji zrobić. Nowoczesne zasady odżywiania pokazały nam, co powinniśmy jeść. Ukryta prawda odpowiada na pytanie: dlaczego? Życzę wam owocnej lektury! W tej książce na pewno znajdziecie coś, co was zainspiruje albo sprowokuje do myślenia.
lek. med. Dean Ornish
Założyciel i przewodniczący Preventive Medicine Research Institute w Sausalito w Kalifornii, wykładowca na Uniwersytecie Kalifornii w San Francisco oraz autor bestsellerowej książki Dr. Dean Ornish’s Program for Reversing Heart Disease
Dr Colin Campbell Nowoczesnymi zasadami odżywiania otworzył nam oczy W Ukrytej prawdzie pokazuje, jak to się stało, że nasze rozumienie odżywiania i zdrowia zostało wypaczone i jak naprawić tę sytuację. To piękna książka, która da ci całą potrzebną wiedzę do zmiany postrzegania zdrowia, nauki i pożywienia.
Neal Barnard
Założyciel i przewodniczący Physicians Committee for Responsible Medicine
Ta książka jest kluczem do zrozumienia, w jaki sposób możesz zapewnić sobie długowieczność i zdrowie. Pomoże nam także spowolnić zmiany klimatu. I to bez żadnych kosztów, co więcej – przy trudnych do przecenienia oszczędnościach.
Mike Fremont
Rekordzista świata w biegach maratońskich w grupie wiekowej 88 i 90 lat
Przez ponad pięćdziesiąt lat, dr T. Colin Campbell zajmował się badaniami z zakresu odżywiania. Jest autorem ponad 300 tekstów naukowych. Jego główne dzieło, Nowoczesne zasady odżywiania, które powstały we współpracy z synem, lekarzem medycyny Thomasem Campbellem II, już w chwili publikacji (w 2005 roku) stały się międzynarodowym bestsellerem. Dr T. Colin Campbell jest emerytowanym profesorem w Katedrze Biochemii Odżywiania im. Jacoba Goulda Schumana na Uniwersytecie Cornella i współautorem wielu ważnych raportów dotyczących polityki żywieniowej i zdrowotnej. W odczytach wygłaszanych na całym świecie przedstawiał metody rozwiązania kryzysu we współczesnej służbie zdrowia dzięki odżywianiu.
Dr Howard Jacobson jest konsultantem z zakresu marketingu internetowego, edukatorem zdrowotnym i ogrodnikiem ekologicznym z Durham w Karolinie Północnej. Zdobył tytuły magistra z zakresu zdrowia publicznego oraz doktora nauk o zdrowiu na Uniwersytecie w Temple, a także ukończył studia licencjackie z historii na Uniwersytecie Princeton. Howard prowadzi agencję marketingową.Wykłada, trenuje i prowadzi konsultacje z zakresu zdrowia i zrównoważonego stylu życia.
[DANE_EU]5mBtnRT6cfxvzz7CysioHbzRQEhkUsrfZPlwvdYTbfbSvtCCn2EEaA==[/DANE_EU]