Chocolate Melanger / refiner służy min. do produkcji czekolady. Możemy w nim przygotować do 1 do 3,5 litra prawdziwej, wysokiej jakości czekolady.
Dwa granitowe koła obracają się po granitowej płycie i rozdrabniają kawałki ziaren kakaowca (nibsy). Podczas pracy zachodzą 2 procesy
- rafinacja - rozdrobnienie ziaren kakaowca do rozmiaru poniżej 20 mikrona
- konszowanie - wielogodzinne mieszanie masy kakaowej / czekolady w podwyższonej temperaturze.
W urządzeniu możemy przygotowywać wiele ekologicznych past i kremów
- pasty z różnych orzechów dla lodziarni (pasta z orzechów laskowych, pistacjowych, nerkowca itd.),
- masła orzechowe z orzechów arachidowych (ziemnych), laskowych, pistacjowych,
- kremy typu nutella, gianduja - pasty na bazie orzechów laskowych z dodatkiem czekolady
Inne zastosowania:
- mieli różne rodzaje orzechów : orzechy arachidowe, laskowe, pistacje, orzechy nerkowca, makadamia
- przygotowywanie pesto past orzechowych
- możliwość mielenia przypraw (pieprz, goździki, cynamon)
Parametry techniczne:
Wielkość zasypu: do 3,5 l
Średnica bębna: 203 mm
Wysokość bębna: 140 mm
Średnica kamiennych rolek: 105 mm
Szerokość kamiennych rolek: 35 mm
Napięcie: 230V, 50Hz
Moc: 200W