Chocolate Melanger / Refiner 4,5l - uchylny
Chocolate Melanger służy min. do produkcji czekolady. Możemy w nim przygotować do 1 do 4,5 litra prawdziwej, wysokiej jakości czekolady.
Dwa granitowe koła obracają się po granitowej płycie i rozdrabniają kawałki ziaren kakaowca. Podczas pracy zachodzą 2 procesy
- rafinacja – rozdrobnienie ziaren kakaowca do rozmiaru poniżej 20 mikrona
- konszowanie – wielogodzinne mieszanie masy kakaowej / czekolady w podwyższonej temperaturze.
W urządzeniu możemy przygotowywać wiele ekologicznych past i kremów
- pasty z różnych orzechów dla lodziarni (pasta z orzechów laskowych, pistacjowych, nerkowca itd.),
- masła orzechowe z orzechów arachidowych (ziemnych), laskowych, pistacjowych,
- kremy typu nutella, gianduja – pasty na bazie orzechów laskowych z dodatkiem czekolady
Inne zastosowania:
- mieli różne rodzaje orzechów : orzechy arachidowe, laskowe, pistacje, orzechy nerkowca, makadamia - przygotowywanie pesto past orzechowych - możliwość mielenia przypraw (pieprz, goździki, cynamon)
Parametry techniczne:
- Wielkość zasypu: do 4,5l
- Średnica bębna: 241mm
- Wysokość bębna: 159mm
- Średnica kamiennych rolek: 105mm
- Szerokość kamiennych rolek: 45mm
- Waga urządzenia: 13.5 kg
- Napięcie: 230V, 50Hz
- Moc: 200W