Chmiel Tomyski - granulat 100g pakowany próżniowo
Chmiel Tomyski - zaliczany jest do odmian aromatycznych, w zależności od zbiorów zawartość alfa kwasów mieści się od 2-4%. Jest to niezwykle aromatyczny chmiel, polecany przy warzeniu piw dolnej jak i górnej fermentacji oraz do chmielenia warki podczas cichej fermentacji (chmielenie na zimno). Tomyski uprawiany jest w Polsce od 1983 roku, pierwotnie w okolicach Nowego Tomyśla. Odmiana była wykorzystywana do produkcji piwa grodziskiego. Zawartość alfa-kwasów: 3,3%
Zawartość alfa-kwasów potwierdzona atestem analitycznym.
Zalecany do piw: Lager, Pils, Golden Ale, Strong Lager, Pale Ale, Sweet Stout, Stout, Belgian Brown, Dubbel, Lambik. Scottish Export. English Strong, Pilsner, Dunkle, Porter, Brown Porter, Bitter, Kolsch, Bohemian Pilsner, Maibock, Doppelbock, Schwarzbier, Dortmunder, Octoberfest, Marcowe, Altbier, American Dark, American Light, American Premium, American Dry, Weisse.
Wiodący aromat: ziemisty, kwiatowe, ziołowy, trawa.
Zamiennik: Saaz, Tettneng, Spalt, Hersbrucker, Liberty, Sterling, Santiam, Ultra, Crystal, Hersbrucker, SAAZ, Tettnang,Tradition, Hallertauer, Mt Hood, Glacier.
Zbiór: 2019r.
W celu zapewnienia wysokiej jakości dostarczanego surowca, chmiel do momentu wysyłki przechowywany jest w chłodni.
Wartości wykresu należy traktować orientacyjnie. Mogą różnić się w zależności od roku zbiorów, regionu, wieku i ogólnej kondycji uprawy.
Porcje chmielu pakowane są z wykorzystaniem specjalnych saszetek do jego próżniowego konfekcjonowania. Saszetki wykonane z metalizowanej, wysoko barierowej, wytrzymałej folii, dzięki czemu chmiel dłużej zachowuje wysoką jakość w trakcie jego przechowywania.
Rozszczelnienie saszetki w trakcie transportu (brak odessanego powietrza) nie stanowi podstawy reklamacji. W przypadku rozszczelnienia opakowania, chmiel należy umieścić w szczelnym naczyniu (np. słoik), w celu ograniczenia wymiany powietrza. Aby wydłużyć trwałość chmielu oraz zachować jego cenne właściwości, należy przechowywać go w temperaturze 2-6C.