Przedmiotem aukcji są sztobry chmielu. Pochodzą one z mojej własnej plantacji, a ja uprawą chmielu zajmuję się od wielu lat. Oferowane przeze mnie rośliny są zdrowe, dobrej jakości i na pewno przyjmą się w Państwa ogrodzie.
Tylko na mojej aukcji dostępny jest tak szeroki wachlarz odmian. Możecie Państwo wybierać spośród następujących odmian:
* Lubelski
* Marynka
* Sybilla
Chmiel sprzedawany na tej aukcji są rośliną wieloletnią oraz wytwarzającymi szyszki (w przeciwieństwie do chmielu japońskiego). Sprzedaję tylko chmiel żeński ( tylko osobniki żeńskie wytwarzają pięknie pachnące szyszki)
Poniżej kilka słów o samej roślinie:
Roślina wieloletnia, dwupienna – na jednej roślinie wyrastają tylko kwiaty żeńskie lub tylko męskie. Co roku z podziemnej karpy wyrastają nowe pędy nadziemne i rozłogi. Roślina, jeśli nie znajdzie podpory, płoży się. Jego pędy mają nieraz po kilkanaście metrów długości. Kwitnie od lipca do września. Owocostanem są jasnozielone „szyszki”, żółknące i brunatniejące w miarę dojrzewania. Na łuskach szyszek widoczne są małe, żółto-czerwone gruczoły.
Szyszki zawierają olejek lotny (kumulen, myrcen, farnezan), mieszaninę żywic (humulon, lupulin), flawonoidy, garbniki, cholinę, pochodne purynowe. W gruczołach występuje olejek lotny, żywica, woski i związki tłuszczowe.
• Żeńskie szyszki chmielu wykorzystywane są w piwowarstwie jako przyprawa do brzeczki.
• Roślina lecznicza: zawiera aromatyczną żywicę (lupulinę), olejek lotny, gorycze i inne substancje o właściwościach uspokajających, bakteriostatycznych i moczopędnych. Napar z chmielu działa skutecznie przy zasypianiu, łagodzi nadpobudliwość, ma zastosowanie w leczeniu gruczołu krokowego, usprawnia trawienie. Wyciągu z szyszek używa się na wrzody i trudno gojące się rany, ze względu na silne właściwości bakteriobójcze.
• Roślina kosmetyczna: hormonalne działanie chmielu jest wykorzystywane w kosmetyce do opóźniania procesu starzenia się skóry. Wyciąg z chmielu jest używany do produkcji kremów, mleczek, lotionów oraz jako składnik kąpieli regeneracyjnych, a przede wszystkim do produkcji szamponów[5].
• Sztuka kulinarna: młode pędy mogą mieć zastosowanie w kuchni – surowe przyrządza się jako surówki, gotowane przypominają w smaku szparagi. Pliniusz Starszy, w swojej "Historii Naturalis" wymienia chmiel jako delikatną jarzynę. Opinię tę potwierdza Marcjalis w jednym ze swoich epigramatów. Młode pędy i liście mogą zostać wykorzystane także do przygotowania zupy.
Po zalicytowaniu proszę o wybór odmian które mam wysłać, w przypadku braku takiej informacji wysyłam losowo.
ZAPRASZAM DO ZAKUPÓW!!!!