Chmiel Puławski (PL) - granulat 100g
Chmiel Puławski - jest córką chmielu odmiany Lubelski, został wydany w roku 2012. Jest to goryczkowa odmiana uprawiana w Polsce, wyróżnia się owocowo-kwiatowym, lekko korzennym aromacie . Poziom alfa-kwasów około 9,0%. Może być wykorzystywana do chmielenia piw dolnej jak i górnej fermentacji oraz do chmielenia warki podczas cichej fermentacji (chmielenie na zimno).
Zalecany do piw: American Ale, IPA, Lager, Pils, American Pale Ale, American India Pale Ale, American Wheat, Bitter, Wheat, Red Ale, Altbier, Rauchbier
Wiodący aromat: ziemisty, trawiasty, owocowo-kwiatowy, ziołowy.
Zamiennik: Iunga, Marynka.
Zbiór: 2021r.
W celu zapewnienia wysokiej jakości dostarczanego surowca, chmiel do momentu wysyłki przechowywany jest w chłodni.
Wartości wykresu należy traktować orientacyjnie. Mogą różnić się w zależności od roku zbiorów, regionu, wieku i ogólnej kondycji uprawy.
Porcje chmielu pakowane są z wykorzystaniem specjalnych saszetek do jego próżniowego konfekcjonowania. Saszetki wykonane z metalizowanej, wysoko barierowej, wytrzymałej folii, dzięki czemu chmiel dłużej zachowuje wysoką jakość w trakcie jego przechowywania.
Rozszczelnienie saszetki w trakcie transportu (brak odessanego powietrza) nie stanowi podstawy reklamacji. W przypadku rozszczelnienia opakowania, chmiel należy umieścić w szczelnym naczyniu (np. słoik), w celu ograniczenia wymiany powietrza. Aby wydłużyć trwałość chmielu oraz zachować jego cenne właściwości, należy przechowywać go w temperaturze 2-6C.