Oglądasz kartę produktu: Chlorella Yaeyama (50 g) Kenay
Wszystkie produkty są legalne. Tak, to oryginaly, zgłoszony do GIS (Sanepid) produkt marki: Kenay
Przed dokonaniem zakupu koniecznie sprawdź nasze oceny i komentarze.
Jesteśmy z nich dumni i liczymy na kolejne pozytywy (oceny poniżej 5 gwiazdek nas nie interesują ;] )
- Certyfikowany surowiec?: Tak
- Marka pomocnicza: Yaeyama
- Waga netto (w gramach): 50
- Dorośli dawkowanie: do 3 g / dzień
- Dla dzieci?: Nie
- Opakowanie końcowe: Saszetka (DoyPack)
- Dla kobiet w ciąży?: Nie
- Kraj producenta: Polska
- Pochodzenie surowca: Japonia
- Miejsce produkcji: Polska
- Rozerwane ściany komórkowe?: Tak
- waga opakowania: 0.5
- Termin przydatności do spożycia: 31.01.2026
W Stanach Zjednoczonych nazwano Chlorellę "wielkim regulatorem", ponieważ równoważy wszelkie odchylenia organizmu od normy.
Szczególne działanie mają cztery składniki chlorelli: chlorofil, beta-karoten, czynnik wzrostu chlorelli CGF (chlorella growth factor) oraz sama ściana komórkowa.
Chlorella zawiera najwięcej chlorofilu spośród wszystkich jadalnych gatunków występujących na świecie. Botanicy uważają, że chlorofil jest istotny dla przetrwania roślin, ponieważ umożliwia wchłanianie światła słonecznego, które jest z kolei przekształcane w energię.
W Japonii będącej największym konsumentem Chlorelli średnia wieku jest najwyższa na świecie.
Porównanie chlorelli z zielono-żółtymi warzywami
na 100g
Szpinak
Dynia
Chlorella
karoten 4,2 mg 4,0 mg 113,0 mg witamina B1 0,1 mg 0,7 mg 1,6 mg witamina B2 0,0 mg 0,1 mg 5,7 mg kwas foliowy 0,2 mg 0,1 mg 2,4 mg wapń 49,0 mg 15,0 mg 205,0 mg żelazo 2,0 mg 0,5 mg 164,0 mg potas 690,0 mg 450,0 mg 1 030,0 mg błonnik 2,8 g 3,5 g 8,3 g
Ze względu na swoje właściwości Chlorella przypomina szpinak i dynię, zawiera wiele składników odżywczych. Może być spożywana jako zamiennik zielono-żółtych warzyw oraz jako uzupełnienie diety osób, które jedzą mało warzyw. Ostatnio zyskała ona zainteresowanie dzięki zawartości wielu naturalnych pigmentów, tj. chlorofilu, karotenu oraz luteiny. Pigmenty te znane są ze swoich właściwości przeciwutleniających.
Japońska Yaeyama Chlorella jest w 100% naturalna, bez żadnych dodatków, posiada certyfikaty ISO9001-HACCP (odpowiada wysokim standardom bezpieczeństwa żywności), posiada głęboki zielony kolor oraz świeży aromat.
Potrzebujesz ok. 3 g dziennie, aby korzystać z dobroczynnego działania tej algi, która powinna być nazwana „super pokarmem.”
Skład: alga chlorella yaeyama
Porcja dzienna: 1 łyżeczka (3g)
Opakowanie zawiera: 50 g
Wartość odżywcza
Porcja dzienna 3g
(1 łyżeczka)
100 g
%RWS*
w porcji dziennej
Chlorella yaeyama (ekstrakt)
0,6 g
20 g
-
Wartość energetyczna
50,7 kj/
12,1 kcal
1 683 kj/
402 kcal
-
Tłuszcz
W tym:
- kwasy tłuszczowe nasycone
0,4 g
0,0 g
12,7 g
0 g
-
-
-
Węglowodany
W tym:
- cukry
0,0 g
0,0 g
1,5 g
0,0 g
-
-
-
Białko
1,9 g
63,1 g
-
Sól
0,0 g
0,3 g
-
Witamina A (jako retinol)
278,7 mcg
9 290 mcg
35 %
Witamina K
25,0 mcg
834 mcg
33 %
Witamina B12
0,8 mcg
26 mcg
32 %
Witamina B2 (ryboflawina)
0,2 mg
5,2 mg
14 %
Kwas foliowy
54,0 mcg
1 800,0 mcg
27 %
Żelazo
3,7 mg
122 mg
26 %
* Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej 8400 kJ/2000 kcal
Chlorella zawiera ponadto w porcji dziennej:
- kwas linolenowy (6,6 mg),
- kwas linolowy (17,3 mg),
- chlorofil (110 mg),
- luteinę (13,5 mg).
Sposób użycia:
3 g dziennie (płaska łyżeczka)