CHLORELLA w proszku BIO 200 g
WŁAŚCIWOŚCI CHLORELLI
Chlorella jest szczególnie ceniona ze względu na swoje działanie detoksykujące. Bogactwo błonnika działa na proces trawienny, pozytywnie wpływając na florę jelitową.
Chlorella znacznie wzmacnia układ odpornościowy.
Naturalnie bogata w białko Chlorella jest chętnie spożywana przez sportowców, ponieważ pomaga zwiększyć masę mięśniową i jest niezbędna w regeneracji fizycznej.
Chlorella zawiera wiele naturalnych przeciwutleniaczy, między innymi witaminy C, E, ale także karotenoidy i chlorofil, dzięki czemu chroni komórki przed uszkodzeniami powodowanymi przez wolne rodniki, a tym samym ogranicza ich starzenie.
Chlorella wpływa na dobre samopoczucie psychiczne, ponieważ zawiera tryptofan – aminokwas, który z jednej strony pozwala na syntezę serotoniny, czyli hormonu szczęścia, a z drugiej na syntezę melatoniny, czyli hormonu snu.
SKŁADNIKI I ŚREDNIE WARTOŚCI ODŻYWCZE
Proszek chlorelli, z upraw ekologicznych
na 100 g:
Energia 343 kcal / 1450 kJ
Tłuszcz 2,3 g w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,6 g Węglowodany 14 g w tym cukry 0,4 g Błonnik 12 g Białko 61 g Sól 0,2 g
Nazwa łacińska: Chlorella vulgaris Beijerinck
Pochodzenie: Chiny
Bogate w: Błonnik, Białka
Składniki: Chlorella sproszkowana, z upraw ekologicznych
WSKAZÓWKI DOTYCZĄCE SPOŻYCIA
1 DO 2 ŁYŻECZEK CHLORELLI DZIENNIE
Do spożycia w koktajlach, zupach, sokach owocowych i warzywnych; idealna do ryb, także jako sos sałatkowy. Można stosować maksymalnie przez 10 dni z rzędu, następnie odstawić na jakiś czas, lub spożywać sporadycznie.
ŚRODKI OSTROŻNOŚCI DOTYCZĄCE STOSOWANIA
Alergeny pogrubioną czcionką na liście składników. Możliwe śladowe ilości orzechów lub sezamu.
PRZECHOWYWANIE I KONSERWACJA
Po użyciu szczelnie zamknąć.
Przechowywać w suchym miejscu, z dala od światła i ciepła (poniżej 20°C).