Chlorella jest rodzajem algi, która istnieje na naszej planecie od czasów zamierzchłych. Już wiele lat temu była stosowana w Japonii i Chinach. W Europie odkryto jej działanie w II połowie XX w.
- Stanowi cenne źródło białka w diecie wegan i wegetarian
- Jest źródłem składników bioaktywnych, witamin i minerałów
- Zawiera szereg wielonienasyconych kwasów tłuszczowych
- Jeden z najczęściej przyjmowanych suplementów diety w Japonii
- Zapewnia piękny wygląd sylwetki, zdrowie i długowieczność
- Oficjalnie zaliczana jest do grupy produktów superfoods
- Posiada właściwości oczyszczające organizm
- Wspomaga czynności wątroby
- Detoksykuje z nadmiaru alkoholu, pestycydów i metali ciężkich
- Może wpłynąć na łagodzenie nieprzyjemnego zapachu z ust
- Zmniejsza ryzyko rozwoju nowotworów piersi
- Wspiera układ odpornościowy
- Dzięki dużej zawartości żelaza wpływa zatrzymuje rozwój anemii
- Może pozytywnie wpływać na procesy trawienne
- Pomaga zwalczać problem uciążliwych zaparć
- Może wspomóc proces odchudzania
- Jest ona doskonałym źródłem błonnika
- Przyczynia się do spowolnienia przyrostu tkanki tłuszczowej
- Może zmniejszać ryzyko wystąpienia insulinooporności
Stosowanie
- Dodatek do jogurtów, domowych koktajli owocowo-warzywnych
- Składnik sosów, czy domowych ciasteczek owsianych
- Dzienna dawka to około 3-5 g
Przechowywanie
- W miejscu niedostępnym dla małych dzieci
- W miejscu suchym,
- W temperaturze pokojowej
- W szczelnie zamkniętym opakowaniu
Przeciwwskazania
- Może wywoływać reakcję alergiczną u osób z alergią na pleśń
- W nadmiernych ilościach może mieć negatywny wpływ na nerki
Suplementację (zwłaszcza u dzieci) należy skonsultować z lekarzem pierwszego kontaktu lub wykwalifikowanym dietetykiem
Suplementy diety nie mogą być stosowane jako substytut zróżnicowanej diety
Tylko zdrowy tryb życia i zrównoważony sposób odżywiania zapewniają prawidłowe funkcjonowanie organizmu i zachowanie dobrej kondycji