CHLOREK WAPNIA 100g
ZWIEKSZA WYDAJNOŚĆ PRODUKCJI SERA, POLEPSZA KONSYSTENCJĘ I KRZEPLIWOŚĆ
Chlorek wapnia spożywczy należy dodawać do mleka w celu zwiększenia wydajności produkcji sera - polepsza konsystencję i krzepliwość mleka oraz wzbogaca je w wapń. Jego użycie zmiejsza straty kazeiny oraz tłuszu. Dodawać przed zaszczepieniem kulturami bakteryjnymi i podpuszczką. Dokładnie wymieszać. Stosować zgodnie z dawkowaniem producenta - nadmiar chlorku wapnia może spowodować gorzknienie sera oraz zbyt duże stwarnienie skrzepu, które utrudniłoby jego krojenie.
UWAGA! Działa drażniąco na oczy. W przypadku dostania się do oczu: ostrożnie płukać wodą przez kilka minut. Substancja silnie higroskopijna. Przechowywać w suchym miejscu, z dala do dostępu dzieci, szczelnie zamknięte.
Dawkowanie:
- Pojemność: 20-30g na 100l mleka