Chlorek wapnia spożywczy do produkcji sera 250g CaCl
Chlorek wapnia odgrywa dużą rolę w procesie koagulacji i tworzenia się skrzepu.
Chlorek wapnia dodawany jest przede wszystkim dla optymalizacji procesu produkcji sera i dla wyrównania wahań zawartości wapnia w mleku, wywoływanych przez czynniki sezonowe.
Dozowanie: 2 g chlorku wapnia na 10 litrów mleka, po uprzednim rozpuszczeniu w przegotowanej wodzie.
Chlorek wapnia bezwodny spożywczy -
Główne domowe zastosowania:
- stabilizator w produkcji serów
- nawóz wapniowy w ogrodnictwie, rolnictwie i akwarystyce
Data ważności: dwa lata od daty produkcji (aktualnie Grudzień 2020).
Masa netto: 250g
Chlorek wapnia (łac. Calcii chloridum), CaCl₂ – nieorganiczny związek chemiczny z grupy chlorków, sól kwasu solnego i wapnia. Jest substancją silnie higroskopijną. Znany jest w formie bezwodnej (CaCl₂), jako monohydrat (CaCl₂·H₂O), dihydrat (CaCl₂·2H₂O) i jako heksahydrat (CaCl₂·6H₂O)
Chlorek wapnia stosuje się również:
- w lecznictwie,
- w przemyśle spożywczym jako regulator kwasowości, stabilizator, nośnik, sól emulgująca, substancja wiążąca,
- bezwodny: do osuszania gazów i ciekłych substancji organicznych,
- do otrzymywania związków wapniowych,
- razem z chlorkiem sodu jako substancję zapobiegającą tworzeniu się lodu na jezdniach,
- mieszaninę uwodnionego chlorku wapnia CaCl₂·6H₂O z lodem w proporcji 3:2 stosuje się jako mieszaninę oziębiającą (osiąga się temperatury rzędu -55 °C),