Chloramin® T proszek proszek
Uniwersalny środek dezynfekcyjny w postaci proszku o szerokim zakresie zastosowania. Spektrum działania: bakteriobójczy, grzybobójczy, wirusobójczy, prątkobójczy, sporobójczy.
Skuteczność mikrobiologiczna:
- Dezynfekcja powierzchni w służbie zdrowia i higienie komunalnej (bakterie, grzyby, wirusy) - 1% (10g/1l) - 30 min.
- Dezynfekcja w środowisku z możliwym występowaniem prątków (Tbc) - 1% (10g/1l) - 60 min.
- Dezynfekcja powierzchni w praktyce weterynaryjnej:
- bakterie - 2% (20g/1l) - 30 min.
- grzyby - 5% (50g/1l) - 30 min.
- wirusy - 7% (70g/1l) - 30 min.
- prątki (M. avium) - 5% (50g/1l) - 60 min.
- Spory (C. difficile, C. sporogenes) - 4% (40g/1l) - 60 min.
Zastosowanie
Dezynfekcja pomieszczeń i powierzchni niezbędne w służbie zdrowia (szpitale, przychodnie zdrowia, gabinety lekarskie i stomatologiczne), dezynfekcja wody pitnej, dezynfekcja w środowisku prątków, dezynfekcja pomieszczeń i powierzchni w weterynarii, dezynfekcja pomieszczeń w hodowli zwierząt, dezynfekcja w przemyśle spożywczym, dezynfekcja w środowiskach podwyższonego ryzyka bakteriologicznego i wirusologicznego .
Zawartość opakowania
Substancja czynna: sól sodowa - chloramina T - zaw. 81% (810 g/kg)
Działanie:
bakteriobójcze, grzybobójcze, wirusobójcze, prątkobójcze, sporobójcze.
Uwagi pozostałe.
Do dezynfekcji należy stosować środek rozcieńczony wodą o temperaturze 20-25 stopni.
Roztwór 1% można przygotować poprzez rozpuszczenie 100g środka w 10l wody.
Mocno zanieczyszczone przedmioty i powierzchnie należy najpierw oczyścić mechanicznie, a następnie dezynfekować.
Ze względu na mocne działanie utleniające nie jest wskazane stosowanie preparatu wobec niezabezpieczonych powierzchni żelaznych (nie dotyczy stali nierdzewnych) i aluminiowych.
Przedmioty, które pozostają w kontakcie z żywnością, po zdezynfekowaniu należy opłukać wodą pitną
Opakowanie: butelka 5 litrów