CHLEB WOJSKOWY TRWAŁY NA NATURALNYM ZAKWASIE, BEZ KONSERWANTÓW - ODPORNY NA CZYNNIKI ATMOSFERYCZNE
Składniki: mąka żytnia typ 720 (41,5%), mąka pszenna, mąka żytnia razowa 5%, tłuszcz roślinny, drożdże piekarskie, ekstrakt słodowy jęczmienny, płatki ziemniaczane, sól, mąka sojowa, zawiera żywe kultury bakterii mlekowych.
Wartość odżywcza w 100 g produktu: wartość energetyczna 804 kJ/191 kcal; tłuszcz 2,9 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,8 g; węglowodany 36,2 g, w tym cukry 2,3 g; białko 3,2 g; błonnik 3,3 g; sól 1,25 g.
Data ważności: 03.08.2024
Metody odświeżania:
1. Tradycyjna wodna
Chleb w opakowaniach foliowych (folia zewnętrzna i wewnętrzna) zaNurzyć w gorącej wodzie (około 90C), na okres około 30 minut (bez szczelnego zamknięcia kotła). Następnie chleb należy wyjąć i pozostawić do ostygnięcia. Po ostygnięciu chleb wyjąć z opakowania foliowego i po 20 minutach poddawać porcjowaniu.
2. Przy wykorzystaniu pieca konwekcyjno-parowego
Usuwamy z chleba pierwszą (zewnętrzną) folię, wstawiamy chleb do pieca nagrzanego do temperatury 100oC na czas 30 min. Po tym czasie wyjąć chleb z pieca i odstawić do ostygnięcia. Po ostygnięciu wyjąć chleb z folii wewnętrznej i po 20 min. poddać porcjowaniu.
3. Chemiczna (podgrzewacz bezpłomieniowy)
Chleb w podwójnych foliach umieszczamy w podgrzewaczu, który zalewamy wodą. Następuje reakcja chemiczna uwalniająca wysoką temperaturę. . Kolejne czynności wykonać jak w powyższych metodach.
4. Przy wykorzystaniu kuchenki mikrofalowej
Chleb po usunięciu zewnętrznej folii wstawić do kuchenki mikrofalowej przy mocy 900 W na czas 3 - 4 minuty. Następnie zdjąć folię wewnętrzną i po ostygnięciu poddać porcjowaniu.
5. Metoda na chrupko
Po usunięciu obu folii i poddać porcjowaniu i umieścić nad ogniskiem, grillem, na gorącej patelni, w opiekaczu, tosterze lub piekarniku - do czasu zarumienienia.
Pełnoziarnisty chleb żytni na naturalnym zakwasie, smaczny i aromatyczny. Wypieczony wyłącznie ze składników wysokiej jakości, BEZ KONSERWANTÓW I CHEMII. Słód jęczmienny nadaje mu niepowtarzalnego smaku i aromatu tradycyjnego chleba. Chleb pytlowy to rodzaj pieczywa produkowany z ekskluzywnej mąki pytlowej, czyli kilkakrotnie mielonej i przesiewanej przez pytel.
Produkt o długim terminie przydatności do spożycia (ok. 24 miesiące), pakowany w atmosferze ochronnej w podwójne opakowanie z grubej folii. Chleb używany od 20 lat przez Wojsko Polskie na poligonach i w koszarach, przez siły pokojowe w Afganistanie, Iraku i Macedonii, uczestników wypraw dalekomorskich, alpinistów, Zakłady Karne, Obronę Cywilną oraz wysyłany w ramach pomocy humanitarnej. Podstawowe pożywienie w bushcrafcie, na wyprawach w góry, biwakach i kempingu. Idealny jako zapas w razie "W".
Chleb jest gotowy do spożycia zaraz po otwarciu opakowania w ciągu pół roku od daty produkcji. Po tym czasie powinno się go odświeżyć poprzez podgrzanie (mikrofalówka, piekarnik, garnek z wodą, podgrzewacz bezpłomieniowy, toster, grill, ognisko). Chleb po odświeżeniu, otwarciu i wystygnięciu może zostać porcjowany - smakuje jak świeży chleb prosto z piekarni. Doskonały na kanapki, do zup lub dań. Chleb jest smaczny, aromatyczny i ma doskonałą konsystencję, zadowoli wymagające podniebienie.