Chleb słonecznikowy Mieszanki chlebowe Ecotrendy
Chleb słonecznikowy to doskonałe źródło witamin i soli mineralnych, a także wyjątkowy smak. Produkt nie zawiera aromatów, barwników, konserwantów oraz substancji spulchniających.
Chleb słonecznikowy z mieszanki chlebowej Ecotrendy możesz upiec zarówno w piekarniku, jak i w maszynie do pieczenia chleba.
Z opakowania mieszanki upieczesz pyszny chleb o masie około 0,8 kg.
Wartość odżywcza w 100g:
- wartość energetyczna - 1508/360 (kJ/kcal)
- tłuszcze - 6,69 g
- kwasy nasycone - 0,92 g
- Węglowodany - 62 g
- w tym cukry - 3 g
- Białko - 11 g
- Sól** - 0,78 g
*Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400Kj/2000 kcal)
** Zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie występującego sodu
Skład mieszanki: mąka pszenna (typ 750), mąka żytnia (typ 720), słód żytni, 15% ziarno słonecznika, suchy kwas, sól
Masa netto: 500 g
Informacja o alergenach:
Produkt zawiera gluten pochodzący ze zbóż. Produkt może zawierać: orzechy, orzeszki ziemne i inne orzechy, sezam, migdały, produkty pochodne.
Przechowywanie:
Produkt należy przechowywać w suchym, ciemnym i niedostępnym dla dzieci miejscu, w temperaturze pokojowej, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.
Wyprodukowano dla: Ecotrendy Sp. z o.o., 22-100 Chełm, ul. Wojsławicka 7J.
W jaki sposób upiec chleb słonecznikowy? Przeczytaj jakie to proste:
- Wsyp opakowanie mieszanki do wypieku (500g) do miski i wlej 300 ml wody w temp. pokojowej. Do wody dodaj wcześniej 15g świeżych drożdży lub 6g drożdży instant. Rozpuść je w wodzie mieszając a następnie odstaw na kilka minut przed dodaniem do mieszanki.
- Całość wymieszaj za pomocą miksera na wolnych obrotach do połączenia się składników. Następnie zwiększ obroty, by uzyskać jednolitą konsystencję ciasta. Możesz równie dobrze wymieszać i wyrobić ciasto ręcznie. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw na 20 minut.
- Po tym czasie wyjmij ciasto z miski, uformuj pożądany kształt i włóż do formy posmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie przykryj i pozostaw do wyrastania w ciepłym miejscu na 60 minut.
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 210⁰ C i piecz przygotowany chleb przez 50 minut. Aby zapewnić odpowiednią wilgotność podczas pieczenia należy wstawić do piekarnika naczynie żaroodporne z gorącą wodą.
- W celu uzyskania apetycznej skórki z charakterystycznym połyskiem można na ok. 10 min przed wyjęciem chleba posmarować go białkiem jaja kurzego. Ale i bez tego skórka będzie brązowa i chrupiąca.
- Po wyjęciu z piekarnika wyjmij chleb z formy i połóż go odwracając wierzchnią (chrupiącą) warstwą do dołu na drewnianej desce do krojenia aż do wystygnięcia. Taki sposób studzenia chleba powoduje, że zachowamy chrupiącą skórkę.
W przypadku wypieku w automacie stosujemy 5g drożdży świeżych lub 2g drożdży instant, które są dozowane wraz z letnią wodą 300 ml oraz mieszanką. Ustawiamy program podstawowy (3 godziny).