➤ Tost – kromka pieczywa pszennego, podpieczona w tosterze; rodzaj grzanki. Gotowy tost powinien być lekko przyrumieniony i chrupiący. Tosty podaje się na ciepło – fachowo ujmując po wystygnięciu przestają być tostami. ☻ Pieczywo przeznaczone specjalnie do wyrobu tostów to tzw. „chleb tostowy”
➤ Lista składników:
Maka pszenna 66%, woda, zakwas pszenny 5% (maka pszenna, woda), drożdże, sól, olej rzepakowy, cukier, ocet spirytusowy, maka sojowa,
➤ Ślady: Jaja, Mleko, Gorczyca, Nasiona sezamu
➤ Wielkość porcji: 100g
➤ Tosty to w końcu nie tylko kromki z serem i szynką (lub innymi dodatkami) w środku. Takie pieczywo będzie znakomitą bazą również w przypadku grzanek, koreczków, kanapek, a nawet roladek.
POMYSŁ NA:
➤ Pizza z chleba tostowego
Składniki:
- Chleb tostowy pszenny PANO - 2 kromki
- Jaja - 3 szt
- Pomidor
- Papryka czerwona
- Szynka - 2 plastry
- Ser do pizzy
- masło
- Ketchup
- pieprz, sól
Sposób przgotowania:
Chleb tostowy kroimy na 3 części. Szynkę, paprykę drobno kroimy. Pomidora kroimy w cienkie plasterki Jaja rozbijamy, wrzucamy do miseczki zawartość, solimy i pieprzymy.
Całość trzeba porządnie wymieszać. Rozgrzewamy patelnie, wrzucamy kawałek masła. Po roztopieniu masła namaczamy każdą część chleba tostowego w jajku i kładziemy na patelnię.
Pozostałą zawartość miski wlewamy równomiernie na patelnię. Smażymy aż nam spód się zarumieni (już na mniejszym ogniu około 5,10min). Następnie całość przewracamy na drugą stronę.
Zarumienioną stronę polewamy ketchupem i rozsmarowujemy go po całości. Kładziemy na górę, dookoła pomidora, kładziemy szynkę i paprykę. A na sam koniec rozsypujemy nasz ser żółty. Teraz całość przykrywamy pokrywką i smażymy aż nam ser żółty się roztopi.
Teraz możemy wyjąć na talerz i cieszyć się smakiem.