Chleb Owisane Zdrowie bezpszeniczny czarnoziarnisty WERKA.EU
Chleb bezpszeniczny Owsiane Zdrowie wypiekamy z kompozycji mąk: owsianej pełnoprzemiałowej oraz mąk żytnich z dodatkiem owsa płatkowanego. Niezwykłe wnętrze chleba uzupełnione jest czarnymi ziarnami: siemienia lnianego, czarnuszki, sezamu czarnego i babki płesznik.
Owies - jedna z najcenniejszych roślin zbożowych. Uważa się że zapewnia długowieczność. Na uwagę zasługuje otoczka nasion owsa, która w prawie niezmienionej postaci przechodzi przez cały układ pokarmowy, aż do jelita grubego, oczyszczając je ze wszelkich złogów przyczyniających się do powstawania wielu chorób, także nowotworowych. Owies czyści również jelito cienkie, poprawia jego pracę, działa żółciopędnie i przeciwnowotworowo, obniża poziom tzw. złego cholesterolu, a podwyższa "dobrego". Owies zaleca się w diecie dla diabetyków.
Czarnuszka - zalecana szczególnie alergikom i astmatykom.
Babka płesznik - reguluje pracę przewodu pokarmowego (jelita).
Sezam czarny - bogate źródło manganu niezbędnego dla kości.
Siemię lniane - wzmaga perystaltykę jelit, zapobiega zaparciom.
Owies płatkowany - obniża poziom cholesterolu, wzmacnia odporność i układ nerwowy.
Chleby bezpszeniczne na zakwasie WERKA.EU ®
Smak i miękisz chleba żytniego, wieloziarnistego - bez pszenicy, to efekt kilkuletniego doskonalenia własnych receptur.
Chleby WERKA® pieczemy wyłącznie z naszych czystych żytnich mąk WERKA® - bez dodatku chemicznych polepszaczy.
Spróbuj wszystkich chlebów prozdrowotnych WERKA®
Wysyłka zakupionego chleba:
Zależy nam na dostarczeniu Państwu świeżego chleba dlatego pieczywo wysyłamy we wtorki i czwartki.
Sposób przechowywania:
Temperatura pokojowa, miejsce suche. Najlepiej przechowywać w opakowaniu papierowym. Możliwe stosowanie opakowań foliowych. Wówczas przynajmniej raz dziennie pieczywo należy na pewien czas wyjąć z opakowania foliowego
Wartość zdrowotna chleba i dodatków po wypieku:
Wskutek działania wysokich temperatur w trakcie wypieku, niektóre właściwości surowców ulegają zmianie. Jednak w dużej mierze ich działanie dalej ma dobroczynny wpływ na organizm człowieka.
Sposób krojenia:
Pieczywo nasze wypiekamy tak by górna część chleba była bardziej twarda a jego wnętrze delikatne. Dlatego najlepiej chleby nasze kroić bardzo ostrym nożem kładąc go na desce odwrotnie tj. górną jego częścią na dół. Uniknie się wówczas poszarpania jego delikatnych kromek
Mrożenie chleba:
Chleb najlepiej spożyć na bieżąco. Odpowiednio przechowywany może być spożyty nawet po upływie daty wskazanej na etykiecie - jego walory zdrowotne nawet się poprawiają! Mrożenie pieczywa jest możliwe ale po jego rozmrożeniu należy go szybko spożyć. Chleb rozmrożony może się kruszyć.
WERKA.EU - Dla zdrowia!