Chleb powszedni Mieszanki chlebowe Ecotrendy
Mieszanka chlebowa na tradycyjny chleb powszedni, będący idealnym połączeniem mąki pszennej i żytniej. Produkt nie zawiera aromatów, barwników, konserwantów oraz substancji spulchniających.
Chleb powszedni z mieszanki chlebowej Ecotrendy możesz upiec zarówno w piekarniku, jak i w maszynie do pieczenia chleba.
Z opakowania mieszanki upieczesz pyszny chleb o masie około 0,8 kg.
Skład mieszanki: mąka pszenna (typ 750), żytnia (typ 720), suchy kwas, sól
Wartość odżywcza w 100 g mieszanki chlebowej
- wartość energetyczna - 1403/335 (kJ/kcal)
- tłuszcz - 1,41 g
- w tym kwasy nasycone -0,42 g
- Węglowodany - 67 g
- w tym cukry - 3 g
- Białko - 10 g
- Sól** - 0,78 g
*Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400Kj/2000 kcal)
** Zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie występującego sodu
Przechowywanie:
Produkt należy przechowywać w suchym, ciemnym i niedostępnym dla dzieci miejscu, w temperaturze pokojowej, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.
Informacja o alergenach:
Produkt zawiera gluten pochodzący ze zbóż. Produkt może zawierać: orzechy, orzeszki ziemne i inne orzechy, sezam, migdały, produkty pochodne.
Wyprodukowano dla: Ecotrendy Sp. z o.o., 22-100 Chełm, ul. Wojsławicka 7J.
W jaki sposób upiec chleb powszedni?
- Wsyp opakowanie mieszanki do wypieku (500g) do miski i wlej 300 ml wody w temp. pokojowej. Do masy dodaj 15g świeżych drożdży lub 6g drożdży instant.
- Całość wymieszaj za pomocą miksera na wolnych obrotach do połączenia się składników. Następnie zwiększ obroty, by uzyskać jednolitą konsystencję ciasta. Możesz równie dobrze wymieszać i wyrobić ciasto ręcznie. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw na 20 minut.
- Po tym czasie wyjmij ciasto z miski, uformuj pożądany kształt i włóż do formy posmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie przykryj i pozostaw do wyrastania w ciepłym miejscu na 60 minut.
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 210⁰ C i piecz przygotowany chleb przez 50 minut. Aby zapewnić odpowiednią wilgotność podczas pieczenia należy wstawić do piekarnika naczynie żaroodporne z gorącą wodą.
- W celu uzyskania apetycznej skórki z charakterystycznym połyskiem można na ok. 10 min przed wyjęciem chleba posmarować go białkiem jaja kurzego. Ale i bez tego skórka będzie brązowa i chrupiąca.
- Po wyjęciu z piekarnika wyjmij chleb z formy i połóż go odwracając wierzchnią (chrupiącą) warstwą do dołu na drewnianej desce do krojenia aż do wystygnięcia. Taki sposób studzenia chleba powoduje, że zachowamy chrupiącą skórkę.
Wypiek w automacie:
W przypadku wypieku w automacie stosujemy 5g drożdży świeżych lub 2g drożdży instant, które są dozowane wraz z letnią wodą 300 ml oraz mieszanką. Ustawiamy program podstawowy (3 godziny).