Szanowny kliencie informujemy, że z końcem miesiąca wycofujemy ze sprzedaży nasze pieczywo orkiszowe. Jesteśmy głęboko wdzięczni za Twoje zaufanie i zrozumienie tej zmiany. Zachęcamy Cię do zakupu naszych mąk orkiszowych z których to wypiekaliśmy chleby (jak i innych produktów)!
Planujemy w najbliższym czasie wprowadzić do naszej oferty automatyczny domowy wypiekacz do chleba, który pozwoli Ci cieszyć się świeżo upieczonym chlebem w zaciszu własnego domu. Więcej informacji będzie dostępnych wkrótce.
CHLEB ORKISZOWY NA ZAKWASIE
DO KAŻDEGO ZAMÓWIENIA DOSTAJESZ OD NAS UPOMINEK
Rozkoszuj się bogactwem orkiszu w codziennej diecie. Chrupiąca skórka, delikatny miękisz i mocny smak – to symfonia elementów, które łączą się, tworząc chleb inny niż wszystkie! Nasze produkty wypiekane są metodami tradycyjnymi, wyrabiane są ręcznie z pasją, co w dużym stopniu decyduje o ich niepowtarzalnym smaku. Receptura naszego chleba orkiszowego jest inspirowana medycyną św. Hildegardy z Bingen.
Składniki: mąka orkiszowa (odmiana Oberkulmer Rotkorn), zakwas orkiszowy, cukier trzcinowy sól kłodawska (niejodowana), oliwa, woda.
Masa netto: 500 g
Kraj pochodzenia produktu: Polska.
Producent: Hilde Małgorzata Polak, ul. Wyspiańskiego 34 14-100 Ostróda
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Numer partii / Najlepiej spożyć przed: data na opakowaniu.
Wartość odżywcza w 100g produktu.
Wartość odżywcza / wartość energetyczna 1177 kJ / 279 kcal,
Tłuszcz 2,0 g,
w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,24 g,
Węglowodany 56 g,
w tym: cukry 1 g,
błonnik 2,3 g,
białko 10,1 g,
sól 1,9 g.
Wielu naszych klientów odkryło sekret, jak cieszyć się ponadczasowym smakiem naszego pieczywa na dłużej – po prostu go ZAMRAŻAJĄC! Kupowanie hurtowo i zamrażanie bochenków oznacza, że zawsze masz dostęp do świeżego, pysznego chleba, kiedy tylko masz na to ochotę. Wystarczy go rozmrozić i jest gotowy do spożycia! Smakuje wyśmienicie jak w dniu wypieku!
Chleby wypiekamy w poniedziałki, środy i piątki. Abyś cieszył się świeżym wypiekiem sprzedaż wysyłkową chleba realizujemy w poniedziałki i środy. Prosimy o składanie zamówień na dzień przed wypiekiem do godz. 20:00.
Czysta dobroć, dbamy o to, byś czuł swoją wewnętrzną moc — ekologicznie, bez GMO i bez sztucznych dziwactw. Po prostu czysta, zdrowa dobroć w każdym ziarenku, zgodnie z zamierzeniami natury!
Odkryj autentyczność prawdziwego orkiszu! Orkisz orkiszowi nierówny. W drodze maksymalizacji produkcji wiele wytwórców stosuje domieszki pszenicy oraz krzyżówki genetyczne zwiększające plony i ułatwiające produkcję, rezygnując z wyjątkowych właściwości, które czynią orkisz skarbem. Te działania sprawiają, że orkisz bardziej przypomina pszenicę tracąc cenne wartości, o których pisała św. Hildegarda. Prastarymi odmianami orkiszu są: Oberkulmer Rotkorn, Schwabenkorn, Steiners Roter Tiroler, Frankenkorn, Ostro.
W pełnym ziarnie orkiszu znajduje się wszystko, czego człowiek potrzebuje do życia: lekkostrawne wartościowe białka, dodające energii węglowodany, kwasy tłuszczowe, wiele niezbędnych witamin (A, E, D, wit. z grupy B) i składników mineralnych (potas, wapń, żelazo, magnez, fosfor, miedź, żelazo, cynk, selen) gwarantujących silne, zdrowe mięśnie i kości. Orkisz był kluczowym składnikiem diety starożytnych olimpijczyków i gladiatorów. Zaobserwowano, że spożywanie posiłków na bazie orkiszu poprawiało ich wydolność fizyczną, zmniejszało uczucie zmęczenia, zwiększało wytrzymałość oraz pomagało im lepiej tolerować ból. Zboże to posiada wysoką zawartość kwasu krzemowego, doskonale dba o wygląd naszej skóry i paznokci - wzmacnia je i potęguje ich wzrost.
W orkiszu znajdują się aktywne składniki wspomagające zdrowie, takie jak: Rhodanid nazywany naturalnym antybiotykiem, wykazuje działania antynowotworowe, stymulując układ odpornościowy organizmu, tryptofan – aminokwas, będący prekursorem serotoniny „hormonu szczęścia”, fenyloalanina - prekursor adrenaliny i noradrenaliny, a także niezwykle ważnego neuroprzekaźnika w układzie nerwowym, którego brak może prowadzić do choroby Parkinsona. Aktywne składniki orkiszu są w stu procentach przyswajane przez organizm. Wskutek tego wszystkie komórki organizmu – komórki nerwowe, kostne, mięśniowe i narządów wewnętrznych – są optymalnie odżywione, wzmocnione i przez to zdolne do maksymalnej wydajności.
Dieta orkiszowa przyczynia się do poprawy unormowania poziomu cukru we krwi oraz metabolizmu cholesterolu. Na uwagę zasługuje fakt, że po spożyciu orkiszu równomiernie rośnie poziom cukru we krwi i utrzymuje się dłużej. To dlatego po zjedzeniu orkiszu pojawia się uczucie sytości, które długo się utrzymuje i nie przeciąża produkcji insuliny w trzustce.
Orkisz spożywany jest również przez osoby z nietolerancjami pokarmowymi, ponieważ ma inną budowę glutenu niż pszenica (niealergizującą - lepiej strawną). Zawarte w nim rozpuszczalne i nierozpuszczalne substancje balastowe są najlepszą pożywką dla silnej i zdrowej flory jelitowej, która wspomaga nasze zdrowie i wzmacnia układ odpornościowy. Orkisz jest tolerowany wyjątkowo dobrze dzięki nad wyraz delikatnej strukturze włókien, składającej się z rozpuszczalnych i nierozpuszczalnych węglowodanów, które są rozkładane na proste kwasy tłuszczowe przez bakterie w jelicie cienkim. Kwasy te (octowy, propionowy i masłowy) sprawiają, że jelito zyskuje słabo kwaśne pH, w którym bakterie jelitowe czują się dobrze. Wielu pacjentów przyznaje, że całkowicie uregulowało swoje trawienie jedynie dzięki orkiszowi. Ziarno orkiszu dzięki swojej wytrzymałości odznacza się wielkimi zaletami ekologicznymi.
Św. Hildegarda o orkiszu pisała: „Orkisz to najlepsze zboże. Jest ono ciepłe, tłuste i mocne, jest też łagodniejsze niż wszystkie inne i człowiekowi, który je spożywa, przywraca prawidłową strukturę ciała i prawidłową krew, wywołuje też pogodny nastrój i radość w duszy. Niezależnie od tego, w jakiej postaci ludzie go jedzą, czy jako chleb, czy w rozmaitych potrawach, jest dobry i łagodny. A jeśli ktoś jest chory i z powodu choroby nie może jeść, należy wziąć ziarna orkiszu i zagotować w wodzie, dodając tłuszcz albo żółtko, aby potrawa miała lepszy smak, i podać choremu do jedzenia, to go wzmocni wewnętrznie niczym zdrowa i dobra maść.” - Physica, Św. Hildegarda z Bingen
Produkt posiada certyfikat „Orkisz według doktora Hertzki” (Dr Gottfried Hertzka był odkrywcą wiedzy św. Hildegardy dla medycyny XX w.) - jest to certyfikat jakości stosowany na terenie Niemiec nadawany produktom powstałym jedynie z prastarych odmian orkiszu (wymienione powyżej) z zachowaniem zasad uprawy ekologicznej. Taką sygnaturę mogą otrzymać producenci, którzy dobrowolnie poddadzą się państwowej kontroli jakości dowodzącej, że w ich orkiszu nie znajdują się substancje szkodliwe.