Prawdziwy litewski chleb, prosto z LITWY, pradawna, tradycyjne receptura. Najlepszy. Chleb wysyłamy zawsze w dniu pieczenia.
Żytni pełnoziarnisty chleb bez dodatku cukru i drożdży.
Prawdziwy litewski chleb prosto z litewskiej piekarni i litewskiej mąki.
Tradycyjny chleb litewski bez cukru.
Litwini jedzą dużo aromatycznego czarnego chleba, towarzyszy on niemal wszystkim potrawom, nawet tym, w których jako dodatek podaje się ziemniaki.
Od wieków litewskim poczęstunkiem jest chleb z żytniej mąki.
Nie ma się zresztą czemu dziwić, bo chleb na Litwie jest rzeczywiście wyjątkowo smaczny. Co ciekawe, mimo braku konserwantów, dobrze przechowywany chleb nadaje się do jedzenia nawet po kilku tygodniach.
Masa - 500 g
Kraj pochodzenia: Litwa
Zdrowy wybór na dobry początek
Zdrowszym wyborem jest nasz chleb żytni pełnoziarnisty bez dodatku cukru i drożdży.
Chleb ten dojrzewa na zakwasie przez ponad 24 godziny, dzięki czemu dłużej pozostaje wilgotny i aromatyczny.
Chleb jest wypiekany tradycyjnie, na pradawnej recepturze.
Z PEŁNEGO PRZEMIAŁU, z niewielką ilością kminku.
Wypiekany jest w tradycyjnym piecu chlebowym, dlatego SKÓRKA JEST DOSKONALE WYPIECZONA!
Najważniejsze cechy:
- Bez dodatku cukru
- Bez dodatku drożdży
- Formowane ręcznie
- 100% pełnoziarnistego żyta
- Naturalnie dojrzewający zakwas
- Zdrowy wybór
- Wysoka zawartość błonnika
Składniki:
Mąka ŻYTNIA pełnoziarnista 50,2% (UE), woda, mąka ŻYTNIA (UE), ekstrakt słodowy (woda, słód jęczmienny, kiełki JĘCZMIENIA), sól jodowana, kminek, słód ŻYTNI.
Wartości odżywcze w 100 g: wartość energetyczna 1013 kJ / 240 kcal, tłuszcze 1,0 g (w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,1 g), węglowodany 48,2 g (w tym cukier 1,3 g), błonnik 8,8 g, białko 5,1 g, sól 1,1 G.
Oprócz różnorodności samego chleba (z kminkiem, miodem, trawami, rodzynkami itd.) w litewskiej kuchni jest potrawa, która nazywa się łabas (po litewsku – pozdrowienie).
Jak i większość litewskich potraw jest ona genialna w swojej prostocie: do pieczonego, cienko pokrojonego czarnego chleba dodaje się nasiona słonecznika, czosnek i ser. W świecie nie ma nic lepszego do piwa.