CHLEB KOLONIALNY
Chleb Kolonialny – żytni chleb na bazie mąki z ziaren żyta uprawianego
przez Wojciecha Cejrowskiego. Tradycyjne, rzemieślnicze pieczywo z
rodzinnej piekarni. Długotrwały proces fermentacji zakwasu oraz
tradycyjny wypiek sprawiają, iż chleb smakuje jak dawniej.
Chleb żytni jest bogatym źródłem błonnika, który stanowi kluczową rolę
w zapobiegania otyłości oraz cukrzycy, świetnie reguluje również
problemy metaboliczne.
WARTOŚCI ODŻYWCZE
Chleb Kolonialny to cenne źródło składników mineralnych i składników
odżywczych (selen, mangan, miedź, żelazo, magnez), witaminy z grupy
B oraz antyoksydanty. Z badań specjalistów wynika, że spożywanie
chleba żytniego może przynieść korzyści w postaci:
· lepszej kontroli poziomu glukozy we krwi;
· obniżenia poziomu cholesterolu LDL we krwi;
· spadku masy ciała wskutek poczucia sytości;
· przeciwdziałania zaparciom;
· ograniczenia ryzyka rozwoju nowotworu jelita grubego, prostaty i
piersi.
Składniki: Mąka żytnia typ 580 z upraw Wojciecha Cejrowskiego,
woda, mąka żytnia typ 720, mąka pszenna typ 500, drożdże piekarskie
, sól kamienna, ekstrakt słodu jęczmiennego
Składniki alergenne: Gluten, jaja, mleko (łącznie z laktozą), orzechy,
sezam, soja
Wartość energetyczna: 127 kcal / 100g, 532 kJ / 100g, 5,1% RWS / 100g
WAGA 400G